O zbawiennym działaniu olejów tłoczonych na zimno opowiadał Pan Stefan Wójcicki z Olejarni Dobra Natura z Kalwarii Zebrzydowskiej.
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny o zdrowych tłuszczach
Zdecydowanie nie ma dobrej opinii. Obarczany winą za otyłość, miażdżycę i inne choroby XX wieku, znalazł się na cenzurowanym. Sama jego nazwa u wielu wywołuje wizję wałeczków i niedopinających się spodni. W sobotnim Przystanku Kulinarnym rozmawialiśmy o TŁUSZCZU. Już samo brzmienie tego słowa ma w sobie to „coś” co odpycha. Nie przez przypadek chyba kiedyś o większej grupie osób mówiło się TŁUSZCZA, oddając w pełni niechęć i negatywne nastawienie. Ale dobry tłuszcz nie jest zły – niektóre usprawniają myślenie, wzmacniają odporność, warunkują odpowiednią pracę układu nerwowego. Naszym przewodnikiem po tłuszczach była dietetyk Maria Brzegowy
Dietetyk Maria Brzegowy radziła też gdzie znaleźć dobre tłuszcze ale przestrzegała, że z tymi dobrymi też można przeholować.
Według przyjętej nomenklatury masło to produkt zawierający nie mniej niż 80% i nie więcej niż 90% tłuszczu mlecznego, nie więcej niż 16% wody i nie więcej niż 2% suchej masy beztłuszczowej mleka. W Polsce – patrząc na sklepowe półki - wydaje się, iż istnieje bardzo silne wręcz historyczne przywiązanie do dwóch kategorii masła: ekstra oraz śmietankowego. To pierwsze pakowane jest w metalizowany pergamin, to drugie w pergamin nadrukowany. Jak jednak powstaje prawdziwe masło, takie, które zbiera nagrody za najlepszy produkt regionalny? Nasz reporter Bartek Maziarz wybrał się do Gospodarstwa Ekologicznego z Janowic i Pawła Czaji, gdzie powstaje słynne już Masło Rzuchowskie.
Jak zwykle w Przystanku Kulinarnym była Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem, z odpowiednio "tłustą" pozycją do kulinarnej biblioteczki.
Komentarze (0)
Najnowsze
-
22:05
Audycja z 16.11.2025 r.
-
21:05
Mindfulness: moda czy ratunek?
-
20:57
Samochód zderzył się z tramwajem. Utrudnienia
-
19:11
Lista Niezapomnianych Przebojów Not: 1592 16.11.2025
-
18:47
Pierwsze samoloty z powrotem lądują na lotnisku w Balicach
-
18:23
„Wyspiański - sceny z życia Artysty”- premiera trzeciego odcinka
-
16:47
Intensywne opady na południu kraju. IMGW ostrzega: możliwy także deszcz ze śniegiem
-
16:42
Dzwonnik z Notre Dame: miłość, winy i wykluczeni u Victora Hugo
-
16:28
Dzwonnik z Notre Dame. Słowo, kamień i ci, których łatwo potępić
-
14:23
Od poniedziałku utrudnienia na Zakopiance związane z budową węzła Myślenice
-
14:04
Krynica rozbłysła na zimę. Tysiące światełek na Górze Parkowej. ZDJĘCIA
-
13:33
Góra Parkowa rozświetlona – Krynica w blasku tysiąca świateł
-
13:31
W Krynicy przybędzie około trzech tysięcy nowych miejsc noclegowych
-
13:15
Uczniowie zakopiańskiej szkoły muzycznej zagrali dla Niepodległej