W 2019 roku Kraków ponownie jest stolicą. Tym razem pierwszą w historii Europejską Stolicą Kultury Gastronomicznej. W sobotnim Przystanku Kulinarnym rozmawialiśmy o tym czym
tak na prawdę jest kultura gastronomiczna, co oferuje Kraków, jakie wydarzenia czekają nas w tym roku, co to jest kuchnia krakowska i co urzeka obcokrajowców w kuchni polskiej. Jak zwykle nie zabrakło także propozycji do przystankowej biblioteczki kulinarnej.
Kulinarny plan Krakowa na ten rok - menu Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej zdradził - przynajmniej częściowo Szymon Gatlik z Wydziału Promocji i Turystyki Urzędu Miasta Krakowa. Szczegóły można też znaleźć na specjalnej stronie internetowej www.kulinarny.krakow.pl.
Czym jest kuchnia krakowska, jakie wpływy w niej można smakować i czego nie może zabraknąć na krakowskim stole opowiadał szef kuchni krakowskiej Restauracji Biała Róża Łukasz Cichy.
Gościem Przystanka Kulinarnego była też Julia Bosski von Poniatowski, która od pięciu lat organizuje w Berlinie Obiady Czwartkowe - na wzór tych, które urządzał kiedyś król Stanisław August Poniatowski. Promuje w ten sposób polską kulturę i kuchnię.
Jak zwykle w Przystanku Kulinarnym był też czas na książkę. Kolejną smakowitą pozycję przyniosła oczywiście Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem.
Radio Kraków informuje,
iż od dnia 25 maja 2018 roku wprowadza aktualizację polityki prywatności i zabezpieczeń w zakresie przetwarzania
danych osobowych. Niniejsza informacja ma na celu zapoznanie osoby korzystające z Portalu Radia Kraków oraz
słuchaczy Radia Kraków ze szczegółami stosowanych przez Radio Kraków technologii oraz z przepisami o ochronie
danych osobowych, obowiązujących od dnia 25 maja 2018 roku. Zapraszamy do zapoznania się z informacjami
zawartymi w Polityce Prywatności.