Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Przystanek Kulinarny i aperitivo festiwalu Opera Rara

W sobotnim Przystanku Kulinarnym mówiliśmy o związkach między kulinariami a sztukami pięknymi - w Krakowie ruszył już po raz 11. festiwal Opera Rara, a w ramach festiwalu po raz drugi zorganizowano cykl spotkań i wydarzeń pod hasłem Opera Rara ze smakiem. W tym roku takim hasłem przewodnim jest późne aperitivo.

Czym jest późne aperitivo – typowy włoski zwyczaj - wyjaśniał Bartek Kieżun, dziennikarz kulinarny, autor ksiązki "Italia do zjedzenia" i pasjonat Włoch.

Bartek Kieżun, dziennikarz kulinarny i bloger, znany jako krakowski makaroniarz, z wykształcenia antropolog kultury, ale z zamiłowania kucharz i znawca kuchni włoskiej w tym roku jest też koordynatorem wydarzeń związanych z Operą Rarą ze smakiem.

 

Tajniki komponowania wysublimowanych smaków, łączenia potraw z napojami zdradzali szef kuchni restauracji Albertina Grzegorz Fic oraz barman kultowego koktajl baru Mercy Brown Tomasz Źródłowski.

A dobrą literaturę na przystankowe aperitivo przygotowała jak zwykle Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem.

Wyślij opinię na temat artykułu

Najnowsze

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię