Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Przystanek Kulinarny i Kluski. Teoria i Praktyka

Polska kuchnia, zwłaszcza ta regionalna ma w swoim kanonie potrawy i produkty, bez których nie byłaby tym czym jest. Kluski to przykład idealny. Przed wiekami były potrawą ludzi biednych, którzy niewielkim kosztem mogli nasycić się i zdobyć upragnione kalorie. Dziś kluski kojarzą się nam z tak popularnym comford foodem, a bardziej swojsko ze smakami dzieciństwa, z emocjami bycia blisko z ukochaną babcią czy mamą. Takie emocje, prozaiczne wydawałoby się kluski wzbudzają w Paulinie Nawrockiej Olejniczak, która poświęciła mi książkę "Kluski. Teoria i praktyka". Paulina jest dziennikarką Tok FM, autorką podcastu Zabawy Jedzeniem, który został doceniony i nagrodzony w tym roku na Gali Twórców Internetowych.

W pierwszej części rozmowy Paulina Nawrocka Olejniczak opowiadała o tym, jak kluski zdobyły jej serce i jak to się stało, że napisała o nich książkę. W pogoni za kluskowymi historiami przeczytała tony książek, przerobiła kilogramy mąki i ziemniaków.

Czy kluski mogą zająć godne miejsce w świątecznym menu? Takie pytanie też padło. Paulina opowiadała o rodzinnych tradycjach potraw przygotowywanych w jej domu na wigilię i święta Bożego Narodzenia. I co ważne, kluski również na takim świątecznym stole się u niej znajdują, chociaż nie w roli głównej.

W tym przedświątecznym wydaniu Przystanku Kulinarnego Paulina Bandura poleciła książkę "Tradycje kulinarne Szwecji" Magdaleny Tomaszewskiej Bolałek, w której i o kluskach można przeczytać, ale też o tym kiedy pojawiła się zupa rybna i jakie znaczenie na świecie ma kuchnia nordycka

Autor:
Maja Dutkiewicz

Wyślij opinię na temat artykułu

Najnowsze

3301126

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię