W pierwszej części rozmowy Paulina Nawrocka Olejniczak opowiadała o tym, jak kluski zdobyły jej serce i jak to się stało, że napisała o nich książkę. W pogoni za kluskowymi historiami przeczytała tony książek, przerobiła kilogramy mąki i ziemniaków.
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny i Kluski. Teoria i Praktyka
Polska kuchnia, zwłaszcza ta regionalna ma w swoim kanonie potrawy i produkty, bez których nie byłaby tym czym jest. Kluski to przykład idealny. Przed wiekami były potrawą ludzi biednych, którzy niewielkim kosztem mogli nasycić się i zdobyć upragnione kalorie. Dziś kluski kojarzą się nam z tak popularnym comford foodem, a bardziej swojsko ze smakami dzieciństwa, z emocjami bycia blisko z ukochaną babcią czy mamą. Takie emocje, prozaiczne wydawałoby się kluski wzbudzają w Paulinie Nawrockiej Olejniczak, która poświęciła mi książkę "Kluski. Teoria i praktyka". Paulina jest dziennikarką Tok FM, autorką podcastu Zabawy Jedzeniem, który został doceniony i nagrodzony w tym roku na Gali Twórców Internetowych.
Czy kluski mogą zająć godne miejsce w świątecznym menu? Takie pytanie też padło. Paulina opowiadała o rodzinnych tradycjach potraw przygotowywanych w jej domu na wigilię i święta Bożego Narodzenia. I co ważne, kluski również na takim świątecznym stole się u niej znajdują, chociaż nie w roli głównej.
W tym przedświątecznym wydaniu Przystanku Kulinarnego Paulina Bandura poleciła książkę "Tradycje kulinarne Szwecji" Magdaleny Tomaszewskiej Bolałek, w której i o kluskach można przeczytać, ale też o tym kiedy pojawiła się zupa rybna i jakie znaczenie na świecie ma kuchnia nordycka
Autor:
Brak nazwy
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
21:41
Barwny korowód kolędników przeszedł ulicami Krakowa
-
20:54
Sprawdź, jak słuchać nowej produkcji Radia Kraków "Grimmersive. Bracia Grimm dla dorosłych"
-
20:33
Jak powstały baśnie braci Grimm: bez pruderii i bez morału
-
17:19
Pochód kolędniczy przeszedł ulicami Krakowa. Barwne kolędowanie od Rydlówki po Rynek
-
16:40
To był rewelacyjny koncert Marcina Maseckiego w Radiu Kraków. Teraz retransmisja w TVP Kultura
-
15:08
Trzech wspaniałych - Michał Basista, Mateusz Dubiel i Yehuda Prokopowicz na jednym koncercie!
-
14:52
Beliansky Ekspres wrócił na tory. Zimowe połączenie Muszyna–Poprad już kursuje
-
14:51
Rodzinnny spacer od kościoła do kościoła. Krakowianie odwiedzają szopki
-
14:11
Piąte miejsce Gąsienicy-Daniel w alpejskim PŚ w Semmering! To najlepszy wynik w karierze małopolanki
-
13:56
Drzewo przygniotło kobietę w miejscowości Piaski Drużków
-
13:42
Prof. Joachim Grubich i prof. Włodzimierz Siedlik we wspomnieniach współpracowników i uczniów
-
12:50
Na Podhalu tłok i korki, a w Zakopanem kolejka do kolejki
-
12:22
Pożar domu w Gosprzydowej, z ogniem walczy 20 strażaków