Przepis Joanny Mentel na drożdżówki z twarogiem i borówkami

1/2 szklanki mleka
25 g świeżych drożdży
2 żółtka
25 g cukru pudru + warto dodać do masy serowej jeszcze 5 łyżek cukru pudru
250 g mąki + dodatkowo 50 g mąki do masy serowej
30 g masła
ser biały zmielony np. blenderem, bez dodatku cukru – około 300 g
borówki
jajo do posmarowania
ZACZYN: w 1/4 szklanki ciepłego mleka rozpuścić drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Zostawić na 10 minut w ciepłym, suchym miejscu pod przykryciem.
CIASTO: żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę przesiać do miski, zrobić w środku dołek, wlać tam rozczyn i jaja z cukrem. Wymieszać. Dodać stopione masło. Przykryć, zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość. Wyrobić ciasto na stonicy. Odłożyć jeszcze na chwilę.
MASA TWAROGOWA: ser biały zmielić blenderem na gładką masę, jeśli macie twaróg. Jeśli macie już zmielony, użyjcie takiego. Dodajcie do niego cukier puder, mąkę, dwa żółtka, wymieszajcie. Nakładajcie po ok. 2-3 łyżki masy twarogowej na środek każdego rozwałkowanego placka, zostawiając ranty puste. Ranty posmarujcie rozmemłanym jajem. Posypcie twarożek borówkami.
Pieczcie w 180 stopniach przez 20 minut.
Smacznego!