- A
- A
- A
"Bułgaria. Złoto i rakija"
Rzadko się zdarza, by to, co się czyta, dawało tak wiele pozytywnej energii, uczyło dystansu do własnej historii i mówiło głośno - no cóż nie jesteście " pępkiem świata". Takie myśli towarzyszą podczas lektury książki "Bułgaria. Złoto i rakija" autorstwa Magdaleny Genow - bułgarystki, politolożki urodzonej w Bułgarii, wychowanej w Polsce. Dlaczego rakii nie pije się na raz? Czy to prawda, że Bułgaria jest rajem dla archeologów i że przeciętny Bułgar lubi rozmawiać o ziołach? Dlaczego ostatni car Bułgarii wrócił do władzy? I w końcu, jak to się stało, że ten czarnomorski kraj zasłużył sobie na miano „Róży Europy”? Na te i wiele innych pytań odpowiada gość magazynu "Na wschód od Zachodu" Magdalena Genow.Bułgar nie usiądzie do stołu, jeżeli nie ma na nim octu i oleju
Automat do kawy jest na każdym przystanku
Riła to najwyższe góry w Bułgarii
Wszystkie zdjęcia pochodzą z prywatnego archiwum Magdaleny Genow.
Pralnia w Bansku
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
21:53
Czym jest rekonstrukcja rządu?
-
21:25
Nie żyje 8-latek ranny w wypadku w Spytkowicach
-
20:58
Ekstraklasa rośnie w siłę. Małopolskie kluby zaczynają nowy sezon
-
20:30
Otwarcie ulicy Krakowskiej w Nowym Sączu
-
20:16
Cracovia bije mistrza na jego stadionie
-
19:39
Rekonstrukcja bitwy o Tobruk na Pustyni Błędowskiej. Stu rekonstruktorów w akcji
-
19:01
Renesansowy balkon na wieży Mariackiej odzyskuje dawny blask
-
17:41
Zwycięski Bruk-Bet, Wieczysta z remisem
-
16:56
"Dzieciaki kontra kryzys" i "Podaj dalej" – książki, które budują most między pokoleniami i uczą, że dobro wraca
-
16:48
Nowy odcinek ścieżki wokół Pustyni Błędowskiej już otwarty [ZOBACZ ZDJĘCIA]
-
16:34
Letnie święto animacji w Krakowie
-
22:30
Karczmy na lodzie i sarmacki horror, czyli wokół "Krzywdy" Pawła Rzewuskiego