Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Co odmładza? - Aktywność fizyczna i... zupa grzybowa

O zdrowotnych problemach seniorów i walorach leczniczych zupy grzybowej mówią prof. Jacek Składzień i prof. Bożena Muszyńska

fot. pixabay

 

 


Ostatnie lata to okres intensywnego rozwoju medycyny wieku podeszłego. Współczesny chirurg coraz częściej operuje ludzi starszych - mówi prof. Jacek Składzień. Starzenie się poszczególnych narządów i układów prowadzi do upośledzenia ich czynności oraz sprzyja rozwojowi chorób współistniejących. Proces ten przebiega różnie w innym tempie u każdego człowieka. 75% ludzi w wieku podeszłym stale choruje na jakąś chorobę. U pacjentów powyżej 80 r.ż. na nadciśnienie tętnicze choruje 50%, objawy choroby wieńcowej ma 30%, zaburzenia rytmu serca występują u 17%, niewydolność krążenia u 15%, cukrzyca u 12%, choroby ośrodkowego układu nerwowego występują u 29%, przewlekłe choroby płuc u 23% chorych

 

Zwykła kurka jest lepszym źródłem β-karotenu niż marchewka czy pomidor. Pieczarka czy boczniak mogą wspomóc funkcjonowanie naszego serca. W Czechach ekstrakty z pieczarki są stosowane w leczeniu gruźlicy. Ugotowana pieczarka jest też jednym z najlepszych źródeł tryptofanu, który ma działanie antydepresyjne.
"25 dag zupki z boczniaków, podawane codziennie pacjentom z hipercholesterolemią (podwyższone stężenie cholesterolu – PAP) spowodowało, że po miesiącu mieli oni wręcz książkowe parametry. Dzieje się tak, dlatego, że w tym gatunku, podobnie jak w pieczarce, znajduje się lowastatyna, która jest obecnie podstawowym lekiem stosowanym w leczeniu miażdżycy" - wyjaśnia prof. Bożena Muszyńska.

Wyślij opinię na temat artykułu

Najnowsze

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię