Audycja "Kuchnia od kuchni", niedziela, godz. 10.50. Zapraszamy!


 

Składniki:

    250 g upieczonej w kawałkach dyni
    250 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach
    300 g mąki
    100 g grana padano
    50 g roztopionego masła
    gałka muszkatołowa
    szczypta cynamonu
    sól i pieprz

Dynię i ziemniaki rozgniatamy praską lub rozdrabniamy widelcem. Dodajmy mąkę i roztopione masło. Wsypujemy tarty ser. Dodajemy przyprawy. Krótko mieszamy składniki łyżką, by połączyć wszystkie składniki. Posypując ręce mąką i lepimy nieduże kluseczki i każdą sztuka po sztuce naciskamy widelcem, by zrobić rowki, w których zatrzyma się szałwiowe masło, obowiązkowy dodatek do gnocchi di zucca. Gotujemy we wrzącej wodzie 3-4 minuty. Podajemy natychmiast z rzeczonym masłem!

 

Przepis Bartka Kieżuna