Składniki dla 8 osób:

    kilogram dojrzałych truskawek
    200 g cukru
    50 ml arancello, marsali albo grappy
    250 ml wody

Wszystkie składniki blendujemy razem tak długo, aby na dnie nie zostały już żadne kryształki cukru. Nie za długo jednak! Tak przygotowaną mieszankę wstawiamy do zamrażalnika na sześć do ośmiu godzin. Mieszamy co 45 minut, rozbijając stwardniałe fragmenty. Granita będzie gotowa, gdy zacznie przypominać w strukturze mokry śnieg! Najfajniej podać ją z klasyczną kruszonką upieczoną w czasie, gdy granita się mroziła. Kruszonkę rozsypujemy na talerzu, a na środku układamy lody. Inny sposób to wepchnięcie do szklaneczki, koniecznie z czubem!

Można wyeliminować alkohol! – też będzie pysznie!

 

Autor przepisu i zdjęcia: Bartek Kieżun - Krakowski Makaroniarz