Składniki:

400 g mąki tipo „00” (ewentualnie mąka tortowa typ 450)

100 g masła

2 paczki suchych drożdży po 7 g każda

3 duże jajka „zerówki”

szczypta soli

1 łyżeczka cukru waniliowego

kieliszek likieru anyżowego (ja wlałem limoncello)

skórka starta z 1 dużej cytryny i 1 dużej pomarańczy

100 g cukru

 

Wszystkie składniki wrzucamy do miski i zagniatamy ciasto. Gdy będzie zwarte i gładkie, odstawiamy je na kilka minut. Po czym formujemy wałek grubości palca, odcinamy kawałek i lepimy kuleczkę. Odkładamy ją na bok i bierzemy się do formowania następnej kuleczki. I tak do czasu, aż ciasto się skończy.

 

Partiami smażymy w mocno rozgrzanym oleju, na niedużym gazie tak, by nam się castagnole w środku usmażyły. Odsączamy na papierowym ręczniku, posypujemy cukrem pudrem i świętujemy tłusty czwartek po włosku!

 

Przepis Bartka Kieżuna/audycji Marleny Zając