- A
- A
- A
Jak kompetencje społeczne chronią przed uzależnieniem?
Współtworzymy atmosferę znieczulicy, która rozszerza się nie tylko na życie publiczne, ale również na osobiste. Dlatego desperacko potrzebujemy rozwijania w nas inteligencji społecznej, która pomoże zapanować nad wyobcowaniem i uchroni przed uzależnieniem. Daniel Goleman - amerykański psycholog przekonuje, że inteligencja społeczna to bycie mądrym nie tylko w stosunku do innych osób, ale również w sytuacjach, w których uczestniczymy wspólnie z innymi. Jak więc nauczyć tej mądrości dzieci i młodzież, które doświadczone czasem pandemii mają kłopot z odbudowaniem relacji z rówieśnikami? Pomocne mogą okazać się bezpłatne szkolenia dla dzieci, młodzieży, nauczycieli oraz rodziców z zakresu profilaktyki uzależnień, które w czasie wakacji organizuje Miejskie Centrum Profilaktyki Uzależnień. O szczegółach Wioletta Gawlik rozmawia z Moniką Borkowską - Żebrowską, Kierownikiem Działu Profilaktyki w Miejskim Centrum Profilaktyki Uzależnień oraz Radomiłem Jeleniem, psychologiem, pracownikiem Działu Profilaktyki MCPU w Krakowie.
Autor:
Wioletta Gawlik-Janusz
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
23:12
W Pucharze dalej gra tylko Wisła
-
20:32
Dwukierunkowa czy nie? Spór o remont Starowiślnej
-
19:52
Tarnów: mieszkańcy wybrali projekty Budżetu Obywatelskiego. Najwięcej głosów dla biblioteki
-
19:37
100 dni do otwarcia zimowych igrzysk olimpijskich w Mediolanie i Cortinie d’Ampezzo
-
19:21
Policja w Limanowej poszukuje 40-letniego Krzysztofa Lacha
-
19:17
Legendy światowej piłki ponownie w Polsce!
-
18:54
Gen. Bogusław Pacek: redukcja wojsk USA we wschodniej Europie to zły sygnał dla NATO
-
16:51
Wirtualna jama ustna, prawdziwy dentysta. Jak Instytut Stomatologii UJ CM wykorzystaje najnowsze technologie
-
16:11
O Kantorze bez postumentów
-
15:39
Tarnów planuje łączenie szkół. Rodzice i nauczyciele protestują
-
15:29
Anna Dymna: "Ludzie z niepełnosprawnością traktują słowa jak największych przyjaciół"
-
14:45
Korepetycje z edukacji zdrowotnej. Lekcja 3: Białko w diecie. Fakty i mity