- A
- A
- A
Antoni Teslar - kucharz hrabiego Potockiego
Czy był Francuzem, czy tylko potrafił tworzyć wykwintne dania haute cuisine, umiejętnie łącząc francuską kuchnię z polską tradycją? A jeśli to drugie, to gdzie się tego nauczył? I jak potoczyło się jego życie już po śmierci pierwszego chlebodawcy? O wybitnej postaci Antoniego Teslara, autora wydanej w 1910r. "Kuchni polsko-francuskiej", który karierę zaczynał w Krzeszowicach jako kuchmistrz hrabiego Andrzeja Potockiego (namiestnika Galicji w latach 1903–1908), rozmawiają z Sylwią Paszkowską kuchmistrz Leszek Kawa i historyk dr Marcin Gadocha (Uniwersytet KEN w Krakowie).
Autor:
Sylwia Paszkowska
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
13:14
Nie trzy, a dwa przejazdy kolejowo-drogowe zostaną zamknięte od środy w Limanowej
-
12:18
Wąsek, Zniszczoł, Wolny, Kubacki i Stoch wystąpią w Zakopanem
-
11:15
To będzie jedna z największych inwestycji drogowych w Polsce w ostatnich latach
-
11:03
Pługi, solarki, piaskarki. Aż 7 milionów złotych za jeden weekend
-
10:33
W końcu naśnieżyło! Można biegać na nartach wokół Mogielicy
-
10:27
Franz Ferdinand - The Human Fear
-
10:27
Krakowskie metro zaliczy opóźnienie?
-
10:02
Koniec absurdu w Dąbrówce Tuchowskiej. Strażacy mają w końcu własną remizę
-
09:33
Jest już bardzo niebezpiecznie. W Tatrach lawinowa trójka
-
09:06
Promocja na cegły i pustaki spowodowała... paraliż na drodze. WIDEO
-
08:15
Daria Gosek-Popiołek: Nie rozumiem oporu ws. edukacji zdrowotnej w szkołach. To potrzebna wiedza