Edytuj
share
Jakie cechy ma dobrej jakości czajnik?
Czajnik to sprzęt, bez którego trudno wyobrazić sobie codzienne funkcjonowanie. Stanowi on podstawowy element wyposażenia każdej kuchni. Służy do zagotowywania wody, np. na kawę lub herbatę. Poszczególne modele różnią się m.in. pod kątem materiałów wykonania czy źródeł zasilania. Na jakie elementy zwrócić uwagę, by wybrać najlepszy produkt dla siebie?
Fot. istockphoto.com
Na co zwrócić uwagę, wybierając czajnik?
Przede wszystkim trzeba zwrócić uwagę na pojemność czajnika, która musi być dostosowana do indywidualnych potrzeb. Na rynku dostępne są modele od 0,4 l do nawet 3 litrów. Mniejsze sprawdzą się w przypadku domów, w których mieszka jedna lub maksymalnie dwie osoby. Większe rodziny mogą skorzystać z najpopularniejszych modeli o pojemności 1,7 litra.
Trzeba też uwzględnić, z jakiego tworzywa został wyprodukowany dany model. Tradycyjne czajniki są na ogół wykonywane ze stali nierdzewnej, a elektryczne z tworzywa sztucznego. Można też spotkać produkty szklane bądź ceramiczne. Czajniki różnią się od siebie ponadto kształtem, sposobem ułożenia rączki czy rodzajem gwizdka.
Modele zasilane prądem elektrycznym mogą być wyposażone w grzałkę spiralną zapewniającą cichą pracę, lecz sprzyjającą osadzaniu się kamienia. Dostępne są też grzałki płytowe generujące większy hałas, lecz zapobiegające osadom. Urządzenia z grzałką spiralną wymagają mniejszej mocy niż płytowe.
Fot. istockphoto.com
Jakie są rodzaje czajników?
Czajniki tradycyjne przeznaczone są na kuchenkę gazową. Zazwyczaj produkuje się je ze stali, niekiedy pokrytej emalią. Tego typu produkty dostępne są w różnych kolorach i wzorach. Pasują zarówno do wnętrz klasycznych, jak i nowoczesnych. Najczęściej posiadają gwizdek i wygodną rączkę.
Czajniki elektryczne zagotowują wodę szybciej i są lżejsze. Mogą być wyposażone w dodatkowe funkcje, które ułatwiają ich użytkowanie. Posiadają automatyczne wyłączniki i pokrywki z zabezpieczeniem przed otwarciem podczas gotowania.
Coraz większą popularnością cieszą się też wygodne modele bezprzewodowe. Pracują one jednak na dużej mocy, dlatego przed zakupem trzeba upewnić się, że instalacja elektryczna jest dostosowana do takich obciążeń.
Fot. istockphoto.com
Co ułatwi wybór najlepszego czajnika?
Istnieje kilka elementów, na których należy się skupić, wybierając idealny czajnik. Pierwszy z nich to materiał, z jakiego jest on wykonany. Decyduje to w dużym stopniu o zapachu i smaku zagotowanej wody. Tworzywo powinno być wolne od bisfenolu A. Jeśli produkt jest wykonany z plastiku, powinien posiadać certyfikat BFA Free lub minimum potwierdzenie producenta o niezagrażających zdrowiu właściwościach tworzywa.
Warto mieć na uwadze, że grzałka wcale nie musi wyróżniać się największą mocą, by była w stanie sprawnie, szybko i tanio zagotować wodę. Ważna jest jakość elementu grzejnego. Duże znaczenie ma również kształt dna – im większa powierzchnia i szybciej oddająca ciepło, tym lepiej. Czajniki o większej mocy i sprawności zagotowują wodę szybciej. Oprócz mocy i grzałki wpływ na czas gotowania ma również ilość, jakość i twardość wody.
Praca grzałki będzie utrudniona, jeśli pojawi się na niej kamień. Właśnie dlatego należy pamiętać o regularnym odkamienianiu. Nie wolno zapomnieć o bezpieczeństwie użytkowania sprzętu. Obecnie większość modeli posiada potrójny system zabezpieczeń. Należy to jednak wcześniej zweryfikować.