Radio Kraków
  • A
  • A
  • A

Smakowite pożegnanie wakacji w Nowym Sączu

  • Nowy Sącz
  • date_range Niedziela, 2016.08.28 15:46 ( Edytowany Poniedziałek, 2021.05.31 08:03 )
Tradycyjnie w ostatnią niedzielę sierpnia w Miasteczku Galicyjskim odbył się Festiwal Kociołek Galicyjski. Turyści i sądeczanie mogli zajrzeć do garnków wszystkich narodowości, które dawniej zamieszkiwały Sądecczyznę.

Fot. Damian Radziak

Magdalena Zygmunt mówi o gołąbkach podegrodzkich
Kociołek Galicyjski w Nowym Sączu

Na stoiskach nie brakowało tradycyjnych dań łemkowskich, żydowskich i niemieckich. Wśród polskich potraw królowały w tym roku gołąbki podegrodzkie w sosie borowikowym. Danie przygotowała Magdalena Zygmunt. - Dokładny przepis to rodzinna tajemnica. Mogą powiedzieć tylko tyle, że wszystkie składniki są z mojego gospodarstwa. Niedawno zabiliśmy świnię, więc użyłam mięso wieprzowe. Kapusta urosła na działce pod domem, a sos zrobiłam z borowików zebranych we własnym lesie – wyjaśnia pani Magdalena.

Festiwal Kociołek Galicyjski odbył się w Nowym Sączu po raz ósmy. Jak co roku przyciągnął do Miasteczka Galicyjskiego tłum smakoszy. Imprezie towarzyszyły konkursy i koncerty.

 

Bartosz Niemiec

Wyślij opinię na temat artykułu

Najnowsze

Skontaktuj się z Radiem Kraków - czekamy na opinie naszych Słuchaczy

Pod każdym materiałem na naszej stronie dostępny jest przycisk, dzięki któremu możecie Państwo wysyłać maile z opiniami. Wszystkie będą skrupulatnie czytane i nie pozostaną bez reakcji.

Opinie można wysyłać też bezpośrednio na adres [email protected]

Zapraszamy również do kontaktu z nami poprzez SMS - 4080, telefonicznie (12 200 33 33 – antena,12 630 60 00 – recepcja), a także na nasz profil na  Facebooku  oraz  Twitterze

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię