"Obwarzanek jest symbolem naszego miasta i kultowym elementem kulinariów krakowskich. Chcemy pokazać, jak może być wykorzystany, nie tylko jako przysmak zjedzony na szybko w drodze do pracy lub szkoły, ale też jako ważny składnik kuchni domowej" - podkreśla zastępca prezydenta Krakowa Andrzej Kulig. "Należy mu się hołd i chcemy, aby wszyscy w kraju pamiętali o tym, że kiedy jedzą obwarzanka, to smakują coś, co zostało upieczone w Krakowie i nierozerwalnie kojarzy się z naszym miastem" - dodał.
Data święta jest nieprzypadkowa – nawiązuje do przywilejów nadanych przez Jana Olbrachta 26 maja 1496 roku, na mocy których obwarzanki mogli piec i sprzedawać tylko piekarze krakowscy.
Kilkanaście krakowskich restauracji zaprasza w sobotę i niedzielę na śniadanie z obwarzankiem w roli głównej. Podczas święta Mieczysław Czuma opowie, dlaczego "obwarzanek to uśmiech Pana Boga", a Ewa Wachowicz przedstawi rolę obwarzanka w kuchni polskiej.
Dzieci podczas warsztatów będą mogły nauczyć się pieczenia obwarzanków, a najmłodsi ich formowania z ciastoliny.
Rozstrzygnięte zostaną konkursy na najładniej upieczony i ozdobiony obwarzanek, najładniejszy rysunek obwarzanka, najpiękniejszy wyrób z ciastoliny oraz - skierowany do restauratorów - na najsmaczniejsze danie z obwarzankiem.
Na stoiskach na placu Szczepańskim i Plantach, oprócz obwarzanków, znajdą się także inne małopolskie specjały uznawane za dania tradycyjne zarówno przez Komisje? Europejską, jak i Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
W sobotnie po południe na scenie ustawionej na placu Szczepańskim wystąpi Marta Bizoń, a wieczorem artyści Piwnicy Pod Baranami. W niedzielę Krakowski Teatr Uliczny "Scena Kalejdoskop" wystawi "Eunikę w krainie cyrku".
Obwarzanek od 2010 r. jest wpisany na listę produktów UE objętych "chronionym oznaczeniem geograficznym".
W Krakowie trwa Święto Obwarzanka; na Placu Szczepańskim najmłodsi uczą się wypiekania tradycyjnych precli - na razie z masy solnej @RadioKrakow pic.twitter.com/Ayh3ek8u98
— Magdalena Zbylut (@magdalenazbylu1) 26 maja 2018
Pierwsze wzmianki o wypieku obwarzanków na terenie Krakowa i okolic pochodzą z 1394 roku. W rachunkach dworu króla Władysława Jagiełły i królowej Jadwigi z lat 1388-1420 zachowała się z 2 marca 1394 roku następującą informacja: "dla królowej pani pro circulis obrzanky 1 grosz".
Tradycja wypieku obwarzanków krakowskich przetrwała do dziś. Są one sprzedawane na terenie całego miasta z charakterystycznych przeszklonych wózków - każdego dnia to ponad 100 tysie?cy sztuk tego pieczywa.
Wytwarzany zgodnie z tradycyjną recepturą obwarzanek krakowski jest spiralnie zwinięty z dwóch lub trzech wałeczków ciasta. Jego kształt to pierścień, owal, rzadziej regularne kółko, bo ciasto jest ręcznie formowane.
Organizatorem wydarzenia jest miasto Kraków, a partnerem Żywe Muzeum Obwarzanka.
Magdalena Zbylut/PAP/bp