Fot. Fundacja Obraz w Pigułce
Mali pacjenci lepili z plasteliny swoje ulubione potrawy, a prace te potem trafią na ścianę szpitala w formie obrazu. Ten projekt zainicjowała Fundacja Obraz w Pigułce, która zajmuje się przenoszeniem dziecięcych projektów na płótno. „Tym razem działamy w szpitalu, a naszym tematem jest jedzenie. W tym roku zresztą Kraków stał się stolicą gastronomiczną Europy” - mówił organizator warsztatów, Marcin Kowalik.
A jakie ulubione potrawy ulepiły z plasteliny dzieci? Tort, frytki, sushi z kurczakiem i krewetkami, pizza z pepperoni. Mali pacjenci szpitala Żeromskiego mieli mnóstwo kulinarnych pomysłów.
Trzeba jednak przyznać, że jedzenie w szpitalu to kontrowersyjny temat. „Różnie bywa z jedzeniem w szpitalu. Dzieci mogą pomarzyć o niektórych potrawach. My chcemy rozwijać wyobraźnię dzieci” - dodaje Kowalik.
W tym przypadku między wyobraźnią a rzeczywistością jest... spory uskok. „Dziś na obiad nic dobrego, ale za to dietetycznie. Kleik ryżowy, ziemniaczki, suróweczka, mięso duszone” - mówią pacjenci. „Na śniadanie kanapka chyba z dżemem. Niezbyt to smakowite, zupełnie inne niż w domu” - dodają w rozmowie z reporterką Radia Kraków.
\
Fot. Fundacja Obraz w Pigułce
Jak przyznaje szpitalna dietetyczka, Natalia Zbroja, ograniczone możliwości finansowe niewątpliwie wpływają na menu. I, podobnie jak dzieci, pani Natalia dała się ponieść wyobraźni. „Podwyżki na pewno by się przydały. Śniadania i kolacje mogłyby być urozmaicone, niekoniecznie tylko kanapki. A na obiad – lepsza byłaby ryba niż mięso. Warzywa sezonowe” - wskazuje dietetyk.
Tymczasem trzeba pracować na tym, co się ma. A jak dowiedziała się nasza reporterka od dyrektora placówki - na jedzenie dla jednego pacjenta w szpitalu Żeromskiego przypada w tej chwili około osiemnastu złotych dziennie.
W takich sytuacjach należy włączyć kreatywność. Ostatnim pomysłem, który do diety pacjentów włączyli dietetycy ze szpitala Żeromskiego, jest... modne ostatnio kaszotto. „Światełko w tunelu” zapaliło się też niedawno dla pacjentek oddziałów położniczych. Pilotażowy program rządowy Dieta Mamy zakłada dwukrotne zwiększenie nakładów pieniężnych na jedzenie dla kobiet w ciąży i w okresie poporodowym.
(Martyna Masztalerz/ew)
Pod każdym materiałem na naszej stronie dostępny jest przycisk, dzięki któremu możecie Państwo wysyłać maile z opiniami. Wszystkie będą skrupulatnie czytane i nie pozostaną bez reakcji.
Opinie można wysyłać też bezpośrednio na adres [email protected]
Zapraszamy również do kontaktu z nami poprzez SMS - 4080, telefonicznie (12 200 33 33 – antena,12 630 60 00 – recepcja), a także na nasz profil na Facebooku oraz Twitterze.
Zastrzegamy sobie prawo publikacji wybranych opinii.