|
|
Kraków 101.6 MHz
Kraków
101.6 MHz
Tarnów
101,0 MHz
Nowy Sącz
90,0 MHz
Zakopane
100,0 MHz
Andrychów
98,8 MHz
Gorlice
97,4 MHz
Krynica-Zdrój
102,1 MHz
Rabka-Zdrój
87,6 MHz
Szczawnica
90,0 MHz
|
Kontakt 4080 (SMS)
DZIEJE SIĘ COŚ W TWOJEJ OKOLICY?
SKONTAKTUJ SIĘ!
12 200 33 33 (antena)
12 630 60 00 (recepcja)
4080 (SMS)
500 202 323 (SMS i MMS)
redakcja@radiokrakow.pl
|
A
A
A

Bistro w Nowej Hucie "nakarmi nas lokalnie"

"Jesteś tym, co jesz" - twierdzą lekarze i... ekolodzy. Warto o tym pamiętać zwłaszcza podczas zakupów, kiedy sięgamy po wysokoprzetworzoną żywność. W Krakowie powstanie miejsce, które będzie mekką dla smakoszy ceniących zdrowe i lokalne produkty. Będzie to również miejsce spotkań dla małopolskich rolników i producentów żywności.

Posłuchaj rozmowy Ewy Szkurłat z Karoliną Braś z Fundacji Partnerstwo dla Środowiska

Promocja projektu podczas Targu Produktów Lokalnych, fot. dzięki uprzejmości twórców projektu

- "Nakarmimy was lokalnie" to hasło reklamowe nowej akcji Fundacji Partnerstwo dla Środowiska. Chcemy w Krakowie otworzyć lokal ze zdrowymi produktami. Na stół zrobiony przez małopolskich rzemieślników, który stanie w sercu lokalu zebraliśmy pieniądze za pomocą crowdfundingu - tłumaczy w rozmowie z Radiem Kraków Karoliną Braś z fundacji.

Cały projekt ma wesprzeć przede wszystkim małopolskich producentów i rolników. "Celem naszego projektu jest wsparcie lokalnego rynku. Żebyśmy nie kupowali przetworzonej żywności niewadomego pochodzenia. Chcemy być zdrowi i wiedzieć, co spożywamy" - podkreśla Karolina Braś.

Jak dodają pomysłodawcy projektu, warto promować produkty, które mogą być perłą naszego regionu: śliwka sechlońska, sery górskie czy tłoczone soki z jabłek z Łososiny Dolnej.

Centrum Lokalnej Kultury Kulinarnej Bistro Marchewka zostanie otwarte najprawdopodobniej w kwietniu, w dawnej kawiarni Nowohuckiego Centrum Kultury.

Warto dodać, że w Polsce rolnicy nie mogą legalnie przetwarzać i sprzedawać swoich produktów. Tymczasem w krajach unijnych małe sklepy czy  przetwórnie funkcjonują nawet przy przy małych gospodarstwach rolnych i stanowią dodatkowe źródło dochodu dla drobnych producentów. Pozwalają  na to również łagodniejsze niż u nas wymogi sanitarne.

 

(Ewa Szkurłat/ew)

100%
0%
WASZE KOMENTARZE

Liczba komentarzy: 1

jag

Wtorek, 10 marca 2015, 15:54

jakby im jeszcze pozwolono produkowanie i sprzedaż swoich destylatów...mmmm..byłoby super..W Europie prawie każde gospodarstwo może produkować na małą skalę własne destylaty i naprawdę wtedy taki mały producent pilnuje jakości, smaku itd.

Odpowiedz