"Kuchnia regionalna" na antenie Radia Kraków w poniedziałki o 10:50. Tam więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek z naszego regionu. Zapraszamy

Mamy: żur postny i żur świąteczny, żur na zakwasie i żur z serwatką, żur z ziemniakami i żur z kiełbasą. W audycji „Kuchnia regionalna” Kalina Szyszka-Treppa rozmawiała z panią Iwoną Błaszkiewicz, właścicielką piekarni „Błajan” o tym, jak smakuje tradycyjny żur gotowany w Tarnowie.

"To tu nauczyłam się gotować tradycyjny biały żur z wkładką. Teściowa samodzielnie odświeżała zakwas. Zakwas robimy z mąki owsianej i ciepłej wody. Za pierwszym razem dajemy do środka skórkę żytniego chleba. Czekamy na zakwaszenie, zlewamy przez sitko i mamy tę esencję, którą dodajemy do zupy. Ta resztka, która nam została z zakwasu dodajemy do nowego zakwasu" - mówi pani Iwona.

Zagotować 3 litry wody wraz z wiejską kiełbasą. Dodać pół litra żuru. Zabielić kilkoma łyżkami śmietany. Posolić do smaku. Podawać z chlebem.

 

(Kalina Szyszka-Treppa/ew)