|
|
Kraków 101.6 MHz
Kraków
101.6 MHz
Tarnów
101,0 MHz
Nowy Sącz
90,0 MHz
Zakopane
100,0 MHz
Andrychów
98,8 MHz
Gorlice
97,4 MHz
Krynica-Zdrój
102,1 MHz
Rabka-Zdrój
87,6 MHz
Szczawnica
90,0 MHz
|
Kontakt 4080 (SMS)
DZIEJE SIĘ COŚ W TWOJEJ OKOLICY?
SKONTAKTUJ SIĘ!
12 200 33 33
12 630 60 00
4080 (SMS)
500 202 323 (SMS i MMS)
redakcja@radiokrakow.pl
|
A
A
A

Zjedz kolor - konkurs kulinarny Radia Kraków!

Czekoladowy jagielnik bez pieczenia, gazpacho z melonem, sałatka truskawkowa i zupa-krem z cukinii - oto kolorowe potrawy, które zwyciężają w konkursie kulinarnym Radia Kraków.

Zwycięskie potrawy. Fot. Małgorzata Kyrcz

Radio Kraków podjęło się kulinarnego wyzwania rzuconego przez słuchaczy! W każdy poniedziałek od 6 czerwca do 4 lipca czekaliśmy na Twoje przepisy. Najciekawsze z nich przygotowaliśmy, spróbowaliśmy i nagrodziliśmy. 

Autorzy trzech przepisów wybranych przez Ewę Wachowicz oraz dziennikarza Radia Kraków, otrzymali kosze pełne przypraw firmy "Prymat". Zwycięzca tygodnia otrzymał profesjonalny zestaw noży do steków, fartuch firmy "Prymat", książkę kucharską Roberta Sowy "Krok po kroku", a także Ewy Wachowicz "Ewa gotuje - ulubione" z dedykacją i autografem.

Dodatkowo dania, które zdobyły pierwsze miejsca od ogłoszenia werdyktu weszły na czas konkursu do menu „Sezonów Bistro Cafe”! Oprócz tego laureaci wyróżnionych dań otrzymali voucher dla 2 osób do wykorzystania w bistro. 

 

Kolor w ostatnim tygodniu naszej zabawy to BRĄZOWY!

hostowane

A oto trzy przepisy, które wybrało radiowe jury, czyli Ewa Wachowicz z dziennikarką Radia Kraków Kaliną Szyszką-Treppą. W ostatnim etapie konkursu wygrywa czekoladowy jagielnik bez pieczenia wg przepisu Jarosława Honkisza!

Fot. Małgorzata Kyrcz

Czekoladowy jagielnik bez pieczenia
Autor: Jarosław Honkisz
Czas przygotowania: 60 minut

Spod ciasta:
10 daktyli bez pestek
5 fig
50 gramów orzechów włoskich lub laskowych
50 gramów gorzkiej czekolady
Pół szklanki płatków owsianych

Płatki owsiane zmielić na grubą mąkę.
Orzechy zmielić. 
Czekoladę drobno poszatkować. 
Daktyle namoczyć w ciepłej wodzie, odsączyć. 
Namoczone daktyle, figi zblendować. Dodać zmielone orzechy, płatki owsiane, czekoladę i wymieszać. 

Wyłożyć tortownicę papierem do pieczenia, wykleić ciastem i wyciągnąć brzegi. Schłodzić w lodówce na czas przygotowania kremu jaglanego.

Krem jaglano - czekoladowy
1 szklanka syrowej kaszy jaglanej  
50 gramów czekolady gorzkiej
2 łyżki kakao
2 -3 łyżki oleju kokosowego
Miód lub cukier do smaku
Skórka pomarańczowa, żurawia lub/i rodzynki

1 szklankę kaszy jaglanej ugotować w wodzie z proporcji 1:3
Pod koniec gotowana dodać gorzką czekoladę i wsypać 2 łyżki dobrego kakao. Wymieszać dokładnie. 
Dodać miodu lub cukru do smaku. Zostawić do ostudzenia.
Letnią kaszę zblendować. Dodać olej kokosowy oraz skórkę pomarańczową i rodzynki lub/i żurawinę. Wymieszać. 
Krem jaglano- czekoladowy wyłożyć na ciasto w tortownicy.

Polewa czekoladowa (można pominąć)
½ szklanki śmietany 30 %
Pół tabliczki czekolady (gorzkiej lub mlecznej)
Śmietanę kremówkę podgrzać (ale nie zagotować) dodać czekoladę i wymieszać do połączenia składników. Wylać na krem czekoladowo – jaglany i zostawić do schłodzenia w lodówce.

Wyróżnione przepisy:

Fot. Małgorzata Kyrcz

 

 

Zdrowy omlet z musem czekoladowym i masłem orzechowym
Autor: Kinga Pokluda
Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:

1) trzy jajka

2) mąka gryczana 30 g

3) olej kokosowy 10 g

4) cynamon

5) awokado

6) dojrzały banan

7) cukier trzcinowy (lub stewia)

8) kakao gorzkie

9) masło orzechowe - ja robię je sama, ale można też kupić w sklepie

 

OMLET

Do jednej miski rozdzielamy trzy żółtka z jaj, mąkę gryczaną, olej kokosowy, odrobinę wody gazowanej, cynamon i cukier. Wszystko miksujemy na gładką masę.

W drugiej misce pozostawiamy 3 białka z jaj. Białka miksujemy na sztywną pianę.

Delikatnie łączymy zawartość obydwu misek. Tak powstałą masę wylewamy na patelnia nasmarowaną olejem kokosowym i smażymy na malutkim ogniu ok 10 minut. Następnie czynność smażenia powtarzamy na drugiej stronie.

 

MUS CZEKOLADOWY

Jednego dojrzałego banana mieszamy z 1/4 dojrzałego awokado, 10 g gorzkiego kakao i słodzikiem/cukrem. Wszystko blendujemy aż do powstania masy o konsystencji nutelli :) wspaniale smakuje i jest bardzo zdrowe.

 

MASŁO ORZECHOWE

120 g orzechów laskowych, 200 g orzechów brazylijskich, 60 g orzechów macadamia oraz 100 g nerkowców - wszystko miksujemy (ja używam termomiksa, ale można też blenderem) do uzyskania jednolitej masy. Tłuszcz z orzechów wytwarza się sam. Nie ma potrzeby dodawania żadnych olejów. Na koniec dodaję soli himalajskiej do smaku. Z podanych proporcji wychodzi spory słoik pysznego masła orzechowego.

 

Omlet smarujemy musem czekoladowym i masłem orzechowym. Można udekorować malinami lub truskawkami.

Fot. Małgorzata Kyrcz

„Mocno czekoladowe pierogi”
Autor: Renata Zamysłowska
Czas przygotowania: 60 minut

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki wody
0,5 szklanki mleka
2 łyżki kakao
1 łyżka masła
szczypta soli
10-15 dag sera twarogowego
20 dag czekolady gorzkiej
1 małe jajko
1 łyżka cukru pudru

Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z kakao i odrobiną soli. Mleko z wodą podgrzać, dodać masło a gdy się rozpuści połączyć z mąką i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.

Połowę czekolady pokroić/pokruszyć na mniejsze kawałki, dodać rozgnieciony ser twarogowy, wbić jajko, wsypać cukier puder i wszystko razem dokładnie wymieszać.

Ciasto pierogowe rozwałkować , szklanką wycinać kółeczka. Na każde kółko nałożyć przygotowany serowo – czekoladowy farsz, dokładnie zlepić brzegi pierożków. Następnie wrzucić je do wrzącej, osolonej wody i gotować około 3-4 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię.

W międzyczasie pozostałą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.

Ugotowane pierogi wyjąć łyżką cedzakową, rozłożyć na talerze i polać rozpuszczoną czekoladą!

Kolor w trzecim tygodniu zabawy to ŻÓŁTY!

hostowane

A oto trzy przepisy, które wybrało radiowe jury, czyli Ewa Wachowicz z dziennikarką Radia Kraków Kaliną Szyszką-Treppą. Wygrywa gazpacho z melonem wg przepisu Magdy Stasiak!

Fot. Małgorzata Kyrcz

Gazpacho z melonem
Danie dla 2 osób: 
Autor: Magda Stasiak

Składniki
500 g  żółtych  pomidorów
1/2 melona
1 żółta papryka 
1 łyżka octu winnego
 ząbek czosnku
1/3 bułki paryskiej
1/3 szklanki mielonych migdałów + 2 łyżki zrumienionych płatków do dekoracji
4 łyżki oliwy extra vergine
sól , pieprz
 
Przygotowanie:
Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skóry. Usuwamy twarde szypułki i kroimy na ćwiartki.. Włożyć do blendera.
Paprykę kroimy i usuwamy nasionka. Dodajemy do pomidorów razem z obranym i pokrojonym melonem. Dodajemy resztę składników czyli migdały, ocet winny, czosnek, bułkę, oliwę , pieprz i sól do smaku. Wszystkie składniki zblendować. Najlepiej zrobić to długo, tak żeby nie było grudek a masa była jednolita i gładka. Podajemy schłodzone z prażonymi migdałami.

Wyróżnione przepisy:

Zupa cytrynowa
Autor: Renata Fima
Czas przygotowania: 60 minut

Fot. Małgorzata Kyrcz

Składniki: 
4 szklanki przegotowanej wody, 
pół szklanki soku z cytryny, 
cebula, 
3 łodygi selera naciowego, 
mała marchewka, 
1/4 łyżeczki utłuczonych nasion kolendry, 
po pół łyżeczki mielonego pieprzu i anyżku, 
3 żółtka, 
sok i skórka otarta z cytryny, 
2 łyżki oliwy, 
sól.

Przygotowanie: 
Rozgrzać w rondlu oliwę, zeszklić na niej oczyszczoną i drobno pokrojoną cebulę, seler i marchewkę. Następnie dodać kolendrę, pieprz i anyżek. Chwilę smażyć (ciągle mieszając), po czym wlać wodę. Całość doprowadzić do wrzenia, a później gotować 30-40 min. pod przykryciem. Przecedzić przez sito i wlać sok z cytryny. Dokładnie ubić żółtka z sokiem i skórką z cytryny, rozcieńczyć dwiema łyżkami wywaru. Rondel z wywarem postawić na małym ogniu i stopniowo wlewać żółtka. Podgrzewać, stale mieszając, aż zupa zgęstnieje. Można podawać z ryżem ugotowanym na sypko.

Kanapka śniadaniowa „Wschodzące Jajko”
Autor: Natalia Buchta
Czas wykonania: 
około 20 minut
Porcja dla dwóch osób.

Fot. Małgorzata Kyrcz

Składniki:
- 3 jajka
-2  łyżki śmietany
- masło
- oscypek
- skórka z cytryny
- liście mięty
- mała bagietka
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Bagietkę kroimy na cztery części. Smarujemy masłem.
Jajka wybijamy do miski i mieszamy. Rozgrzewamy patelnie grillową i kładziemy na niej plasterki oscypka. Jednocześnie na bardzo małym ogniu na drugiej patelni na łyżce masła przygotowujemy jajecznice. Cały czas mieszamy i gdy jajko zaczyna się ścinać dodajemy śmietanę nadal mieszając.
Na przygotowaną bagietkę wykładamy grillowany oscypek, na niego jajecznicę i na górę ścieramy skórkę z cytryny. Na koniec dekorujemy posiekaną miętą. Można doprawić solą (oscypek jest już słony) i pieprzem. Dobrze wygląda na czarnych talerzach. 

Kolor drugiego tygodnia naszej zabawy to CZERWONY:

hostowane

A oto 3 przepisy naszych słuchaczy, które dostały się do finału drugiego etapu konkursu "Zjedz kolor" - na czerwono! Zwycięża sałatka truskawkowa "RED HOT LOVE" wg przepisu Piotra Stasiowskiego. Wyboru dokonało radiowe jury, czyli Ewa Wachowicz wraz z dziennikarką Radia Kraków Kaliną Szyszką-Treppą. 

 

Fot. Małgorzata Kyrcz

Sałatka truskawkowa „RED HOT LOVE”
Autor: Piotr Stasiowski
Czas wykonania: ok 10-15 min
Porcja dla dwóch osób

Składniki:
-0,3 -0,4 kg ładnych truskawek
-1/3 melona Galia (lub inny słodki deserowy)  lub duża gruszka deserowa
- garść liści sałaty - rukola
-5 dag pestek dyni łuskanych
-3 łyżki naturalnego miodu
-2 łyżki octu winnego czerwonego
-szczypta mielonego chili

Pestki dyni podprażamy delikatnie na suchej patelni - odstawiamy do ostygnięcia. Płuczemy rukolę - odsączamy. Truskawki (wypłukane) dzielimy na połówki - odstawiamy do schłodzenia w lodówce, melona (lub gruszkę - koniecznie obraną) kroimy w kostkę i dorzucamy do miski z truskawkami. Mieszamy miód z octem. Wystygnięte pestki dyni i rukolę dodajemy do truskawek z melonem. Mieszamy z sosem miodowo octowym i dodajemy szczyptę mielonego chili. Delikatnie mieszamy i podajemy, szybciutko, żeby nam sałatka nie popłynęła. 

Wyróżnione przepisy:

Fot. Małgorzata Kyrcz

Krem pomidorowo-paprykowy z cynamonem posypany kawiorem z malin

Autor: Daniel Wojtak

Porcja dla dwóch osób

Składniki:

Zupa:
-1,5 kg świeżych pomidorów malinowych

-1 szklanka passaty pomidorowej

-pół czerwonej cebuli

-2 duże czerwone papryki

-2 laski cynamonu

-1 płaska łyżeczka cynamonu mielonego

-oliwa z oliwek

-1 łyżka cukru

-1 łyżeczka soli

-1 łyżeczka świeżo mielonego czerwonego pieprzu

- masło

Kawior:
-250 g świeżych lub mrożonych malin

-woda

-cukier agar

-oliwa 

Zupa: Piekarnik nagrzewamy do 180 st., wyścielamy blachę papierem do pieczenia i kładziemy opłukane i oblane oliwą pomidory, posypujemy cukrem, cynamonem (zmielonym w moździerzu), solą i pieprzem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut. Paprykę w całości opalamy smoke-gunem lub wkładamy do piekarnika, aż skórka lekko się przypali. W garnku, na masełku podsmażamy cebulę aż się zeszkli (możemy dodać odrobinę cukru, aby się skarmelizowała) i zalewamy passatą pomidorową, zostawiamy na małym ogniu. Dodajemy upieczone pomidory oraz paprykę (NIE OBIERAMY ZE SKÓRKI!). Gotujemy pod przykryciem do 10 minut. Blendujemy całość i przecieramy przez sito. Jeśli zupa jest za rzadka, redukujemy na małym ogniu. Opcjonalnie, jeśli za gęsta, dolewamy odrobinę wody lub bulionu.

Kawior: Maliny gotujemy z wodą i cukrem, następnie blendujemy i cedzimy przez gazę, Uzyskany sok – 150 ml - mieszamy z 2,5 g agaru i podgrzewamy. Przelewamy ciepłą ciecz do strzykawki lub buteleczki z małym dziubkiem. Kapiemy malutkimi kropelkami soku z agarem do szklanki ze schłodzoną oliwą. W ten sposób powstaną małe kuleczki przypominające kawior o smaku malinowym.

Zupę podajemy letnią, w temperaturze około 60 stopni. Dekorujemy śmietanką, kawiorem i czerwonym pieprzem. 

 

Fot. Małgorzata Kyrcz

Buraczane burgery
Autor: Agata Witkowicz
Porcja dla dwóch osób

Składniki:
-1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej lub jęczmiennej
-1 szklanka startych na grubych oczkach buraków
-pół czerwonej cebuli
-1/2 łyżeczki startego kuminu
-1/2 łyżeczki ostrej papryki
-1 jajko
-2 łyżki mąki
-1 łyzka ziaren słonecznika
-2 ząbki czosnku
-łyżka posiekanej pietruszki
-sól, pieprz
-olej do smażenia
 
Cebulę z czosnkiem usmaż na patelni. Buraki (surowe) zetrzyj na tarce. Wymieszaj wszystkie składniki.
Smaż małe, płaskie kotleciki, podawaj z sałatą, jogurtem naturalnym.

Kolor pierwszego tygodnia naszej zabawy to ZIELONY:

hostowane

A oto 3 przepisy naszych słuchaczy, które dostały się do finału pierwszego etapu konkursu "Zjedz kolor" - na zielono! Radiowe jury, czyli Ewa Wachowicz wraz z dziennikarką Radia Kraków Kaliną Szyszką-Treppą zdecydowały! Zdobywca 1 miejsca: zupa-krem z cukinii podawana z prażonymi pestkami dyni i natką pietruszki - przepis nadesłany przez panią Barbarę Gąsiorowską. To do niej powędrują nagrody. 


Fot. Małgorzata Kyrcz

Tu relacja z przygotowania potrawy i przepis:

Zupa-krem z cukinii podawana z prażonymi pestkami dyni i natką pietruszki

Crème de la crème, czyli trzy odcienie zieleni

Autor: Barbara Gąsiorowska

Czas wykonania: do 45 minut

Danie dla 2 osób

Starring:

1/3 dużej cebuli

1 marchewka

1/3 pietruszki

1/4 selera

1 łyżki kaszy jaglanej

1 lub 2 małe cukinie

1 lub 2 ząbki czosnku

oliwa

Przyprawy: sól, czarny pieprz, bazylia, kurkuma, mieszanka curry, chili (opcjonalnie, dla amatorów „mocniejszych wrażeń”)

Pokrojoną cebulę zeszklić na oliwie z oliwek, dodając kurkumę i świeżo zmielony czarny pieprz

Przeczytałam kiedyś, że kurkuma – zwłaszcza zmieszana z czarnym pieprzem – ma cenne właściwości antynowotworowe. Ponieważ w mojej rodzinie problem chorób nowotworowych jest niestety bardzo obecny, wzięłam sobie tę uwagę do serca i od tego czasu kurkuma stała się składnikiem wielu przyrządzanych przeze mnie dań.

Dodać pokrojone warzywa: marchewkę, pietruszkę i seler oraz kaszę jaglaną i gotować pod przykryciem ok. 10–15 minut (do momentu kiedy warzywa trochę zmiękną, a kasza będzie już prawie zaparzona)

Zazwyczaj w przepisach na zupy-krem pojawia się bulion warzywny, po jego przygotowaniu zostają jednak ugotowane warzywa, z którymi nie do końca wiadomo, co zrobić. Z początku przerabiałam je na tradycyjną sałatkę warzywną, ale ileż razy tak można? W końcu zaczyna się nudzić... Sałatka warzywna poszła więc w odstawkę, a warzywa pozostały w zupie, dzięki czemu jest ona bardziej aromatyczna, gęsta i sycąca.

Dodać pokrojoną cukinię, czosnek i przyprawy, doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze ok. 3–5 minut

Cukinia, zwłaszcza młoda, nie wymaga długiego gotowania, więc wrzucam ją do garnka pod sam koniec, wraz z przyprawami.

Całość zmiksować; zupę podawać posypaną prażonymi pestkami dyni i natką pietruszki. 

Wyróżnione przepisy:

Fot. Małgorzata Kyrcz

"Niebiańska zieleń" – zielona pasta ze szparagów

Autor: Michał Jacek

Czas wykonania do 30 min (w zależności od wprawy kucharza)

Danie dla 2 osób

Składniki:

- zieloniutkie jak wiosenne listki szparagi (pewnie pęczek wystarczy)

- równie zieloniutki koperek (około dwóch łyżek )

- dla podkręcenia smaku i zielonego koloru troszkę listków bazylii i pachnącego lasem rozmarynu

- kilka listków melisy (bo też są zielone)

- oliwa lekko zielona z oliwek (ok. 2 łyżek)

- biały (tu zielony nie jest wskazany) majonez ok. łyżki, chyba, że ktoś woli ciut więcej

- dla odrobiny pikanterii ząbek lub dwa czosnku

- dla odrobiny fanaberii garść orzeszków piniowych

- parmezan też tu znajdzie swoje zastosowanie ok. 50 g

- sól i pieprz do smaku

Gotujemy szparagi (jeżeli piękne i młode) 5 minut im wystarczy do osiągnięcia doskonałości...

A następnie wrzucamy wszystko do pojemnika miksujemy na aksamitną masę, smarujemy nią pieczywko lub bułeczki (najlepiej własnej roboty) i dajemy się ponieść zielonej eksplozji smaków.

Fot. Małgorzata Kyrcz

Makaron z lubczykowym pesto

Autor: Katarzyna Wojtanowska

Czas wykonania: do 30 minut

Makaron o fantazyjnym kształcie gotuję al dente. W tym czasie przyrządzam pesto:

Danie dla 2 osób

Składniki:

pęczek lubczyku

pęczek natki pietruszki

3 ząbki czosnku

garść prażonego słonecznika

pół garści startego sera grana padano 

6 łyżek oliwy z oliwek

2 łyżki octu balsamicznego

sól, pieprz do smaku

Wszystko miksuję blenderem.

Na patelni roztapiam odrobinę masła, wrzucam tam odsączony makaron i przygotowane wcześniej pesto. Przysmażam przez chwilę, mieszając  - do połączenia się składników (ok. 2-3 minuty).

Jaki kolor wybraliśmy na kolejny tydzień oraz kto wygra każdy z 4 etapów, dowiesz się w poniedziałkowym paśmie "Przed hejnałem" o godzinie 10.50 oraz ze strony i profilu facebookowego Radia Kraków.

Weź udział i "Zjedz kolor"!


Sponsorem nagród w konkursie są:

 

 

Szczegóły konkursu sprawdź w regulaminie.

90%
10%
WASZE KOMENTARZE

Liczba komentarzy: 6

Marian

Poniedziałek, 11 lipca 2016, 09:45

Podczas dzisiejszej rozmowy - śniadanie z Ewą Wachowicz dotycząca ogórków małosolnych padła błędna informacja i z tym związane pytanie do słuchaczy o rodzaj fermentacji jaki zachodzi podczas kiszenia ogórków. Otóż jest to fermentacja octowa, a nie mlekowa jak podała Pani Ewa Wachowicz wraz z Redaktorem prowadzącym. Fermentacja mlekowa zachodzi podczas kwaszenia mleka gdzie bakterie z laktozy (cukru mlekowego) wytwarzają kwas mlekowy, natomiast podczas kwaszenia ogórków z cukru prostego - glukozy bakterie wytwarzają kwas octowy, który konserwuje ogórki (chroni przed psuciem). Należy tę sprawę wyjaśnić na antenie!

Odpowiedz

Wtorek, 5 lipca 2016, 10:28

@Marcin i Kasi a

Cieszę się, że gotują Państwo te przepisy. Serdecznie je polecam. W razie chęci kontaktu proszę o mail na adres kalina.szyszka@radiokrakow.pl

Odpowiedz

Kalina Szyszka-Treppa

Wtorek, 5 lipca 2016, 10:26

@Ania zis

Bardzo się cieszę i polecam, bo jest pyszny!

Odpowiedz

Ania zis

Poniedziałek, 4 lipca 2016, 14:07

Pani KAlinko dzięki za czekoladowy Jamielnik robię dziś po pracy

Odpowiedz

Marcin i Kasi a

Piątek, 1 lipca 2016, 19:26

A czy Panią można zaprosić na gotowanie ze słuchaczami? Sprawdźmy pani przepisy zawsze w weekend stos naczyń ale żarcie wspaniałe.lubimy !!!!

Odpowiedz

irka

Poniedziałek, 20 czerwca 2016, 12:22

bardzo fajny pomysł, ciekawe przepisy

Odpowiedz