- Kapituła sprawdza takie przedsiębiorstwo i jeżeli kontrola przebiegnie pomyślnie, wydaje certyfikat. Przedsiębiorstwo może posługiwać się tytułem lidera do następnej kontroli - wyjaśnia Marek Piwowarczyk z Business Center Club, przewodniczący kapituły konkursowej. - Niesie to obopólne korzyści: konsument czuje się bezpieczny pod względem sanitarnym w danym obiekcie, a dla takiej firmy jest to dodatkowy wymiar marketingowy.

Pierwsze tytuły "Lidera" mają być przyznane w połowie tego roku, o ile oczywiście zgłoszą się chętni.Również małopolski SANEPID postanowił zmienić zasady kontroli w placówkach. Od teraz wszystkie wymogi, jakie należy spełnić, będą dostępne w internecie. Właściciel restauracji czy hotelu będzie mógł się z nimi zapoznać i samodzielnie do nich dostosować. Wcześniej nie było takiej możliwości, stąd częściej dochodziło do uchybień.

 

(Maciej Skowronek/ew)

Obserwuj autora na Twitterze: