|
|
Kraków 101.6 MHz
Kraków
101.6 MHz
Tarnów
101,0 MHz
Nowy Sącz
90,0 MHz
Zakopane
100,0 MHz
Andrychów
98,8 MHz
Gorlice
97,4 MHz
Krynica-Zdrój
102,1 MHz
Rabka-Zdrój
87,6 MHz
Szczawnica
90,0 MHz
|
Kontakt 4080 (SMS)
DZIEJE SIĘ COŚ W TWOJEJ OKOLICY?
SKONTAKTUJ SIĘ!
12 200 33 33 (antena)
12 630 60 00 (recepcja)
4080 (SMS)
500 202 323 (SMS i MMS)
redakcja@radiokrakow.pl
|

Pieczenie kołocza u s. benedyktynek w Staniątkach

    Przeczytaj: Świąteczne przepisy sióstr benedyktynek ze Staniątek

     

    Przepis na kołocz:

    Ciasto:
    90 dag mąki
    10 dag masła
    10 dag margaryny
    10 dag drożdży 
    1 szkl. mleka
    4 jajka

    3 łyżeczki cukru
    szczypta soli

     

    Masa jabłkowa:
    2kg jabłek 
    cynamon i cukier do smaku

    Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć nasmiar soku. Dodać cynamon i cukier. Chwilę poczekać i raz jeszcze odcisnąć sok. 

    Masa makowa:
    2 szkl. maku
    1 szkl. cukru
    garść pokrojonych migdałów
    garść pokrojonych rodzynek
    białko jajka

    Mak należy sparzyć gorąca woda i dokładnie opłukać. Następnie trzeba go dwa razy zmienić i wymieszać z cukrem. Ubij jajko na sztywną pianę i stopniowo dodawaj do maku. Na koniec wrzuć migdały i rodzynki.

    Posypka:
    0,5 kg mąki
    25 dag masła
    cukier waniliowy

    Przygotowanie:
    Z drożdży i letniego mleka należy zrobić rozczyn. Jajka ubić z cukrem. Kiedy drożdże podrosną, wlej je do mąki. Dodaj jajka, roztopiony tłuszcz i sól. Wyrabiaj wszystko, aż ciasto przestanie się kleić do ręki. Ciasto można odstawić do wyrośnięcia. Następnie przełóż ciasto na deskę i rozwałkuj do wielkości formy. Na ciasto wyłożyć wybraną masę - jabłkową albo makową. Wyrób masło z mąką i cukrem waniliowym. Rozrywaj ciasto na posypkę na małe kawałeczki i układaj na masie.Piecz około 50 minut w temperaturze 180 stopni. 

Przygotowania do świąt w wielu domach ruszyły pełną parą. W cyklu "Pod Lupą" postanowiliśmy zatem odwiedzić najbardziej gwarne miejsce... czyli kuchnię. Zazwyczaj to tam przed Wielkanocą dzieje się najwięcej. Nasi reporterzy odwiedzili z mikrofonem niezwykłą jednak kuchnię, bo tę w klasztorze s. benedyktynek w Staniątkach. Tak powstaje kołacz. Zdjęcia Marka Lasyka.
100%
0%