Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Śniadanie z Ewą Wachowicz - audycje archiwalne

W każdy poniedziałek i środę o 8.50 Ewa Wachowicz, w Radiu Kraków zaprasza na radiowe śniadanie. Czekają najlepsze śniadaniowe przepisy, kulinarne ciekawostki i książki Ewy Wachowicz.

Posłuchaj o kapuściance Śliwki mają parcie na szkło! Posłuchaj o cukinii Posłuchaj o diecie bezglutenowej Posłuchaj o siemieniu lnianym Posłuchaj audycji Wszystko o dynii Posłuchaj o ziemniakach Tort orzechowy Posłuchaj o szarlotce Posłuchaj o omlecie Posłuchaj o studenckiej kuchni Sernik bez pieczenia Zupa z gruszki i pietruszki Posłuchaj o zupie brokułowej Kilka słów o pomidorach Smaki Maroka Smaki Maroka - część 2 Kapusta kiszona dobra na wszystko Barszcz czerwony, same zalety Fot. pixabay

Fot. pixabay

Ewa gotuje w domu sakiewki schabowe Ewa nagrywa program telewizyjny i zdradza przepis na ciasto na pierogi Ciasto na świąteczne pierniki Fot. pixabay

Fot. pixabay

Domowe racuchy Fot. pixabay

Fot. pixabay

Żur a żurek, a może biały barszcz? Fot. pixabay

Fot. pixabay

Barszcz czerwony na śniadanie? Fot. pixabay

Fot. pixabay

Świąteczne pierogi Fot. pixabay

Fot. pixabay

Tort dla Maryli Rodowicz fot: pixabay

fot: pixabay

Mak w świątecznej kuchni Fot. pixabay

Fot. pixabay

Twaróg domowy Fot. pixabay

Fot. pixabay

Karp na święta Karpie ze Staniątek. Fot. Marek Lasyk

Karpie ze Staniątek. Fot. Marek Lasyk

Święta Ewy Wachowicz Noworoczny bigos Fot. pixabay

Fot. pixabay

Noworoczne diety Sałatka jarzynowa Fot. pixabay

Fot. pixabay

Rosół dobry na wszystko fot: pixabay

fot: pixabay

Miód dobry na wszystko Fot. pixabay

Fot. pixabay

Z wizytą w Japonii. Jak powinno się jeść sushi? Sushi. Fot. Wikimedia Israel/wikipedia

Sushi. Fot. Wikimedia Israel/wikipedia

Z wizytą w Japonii. Wszystko o sosie sojowym Fot. pixabay

Fot. pixabay

Japońska herbata Matcha Fot. pixabay

Fot. pixabay

Wspomnienia Ewy Wachowicz z Japonii Jeszcze o japońskiej kuchni i nauce jedzenia pałeczkami Fot. pixabay

Fot. pixabay

Ewa Wachowicz o kuchni austriacko-węgierskiej Strudel. Fot. pixabay

Strudel. Fot. pixabay

Zapiekanka dla studenta O diecie bezglutenowej Kakao - napój radiowców Fot. pixabay

Fot. pixabay

Jajko w szklance Posłuchaj o pączkach na Tłusty Czwartek Fot. pixabay

Fot. pixabay

Jeszcze o Tłustym Czwartku Cudowna moc buraków Fot. pixabay

Fot. pixabay

Postne kasze Fot. pixabay

Fot. pixabay

Postny śledzik Fot. Mariuszjbie/wikipedia

Fot. Mariuszjbie/wikipedia

Piąty smak - umami Fot. pixabay

Fot. pixabay

Tort biszkoptowy Najsłynniejsza kanapka świata z filmu "Kiedy Harry poznał Sally" Fot. flickr/Peter K. Levy. Source: goo.gl/nJ7G5a

Fot. flickr/Peter K. Levy. Source: goo.gl/nJ7G5a

Posłuchaj o szpinaku Fot. pixabay

Fot. pixabay

Tęsknimy za zieleniną. Co prawda, półki w warzywniakach uginają się od pysznych i zdrowych produktów przez cały rok. Nie wszystkie jednak będą tak dobre w smaku, niż gdybyśmy sięgnęli po nie w sezonie. Śmiało jednak możemy zakupić szpinak. Do sałatek, naleśników, koktajli, makaronów. Możliwości jest mnóstwo!

Posłuchaj, co mówi Ewa Wachowicz o kapuście pekińskiej Fot. pixabay

Fot. pixabay

Posłuchaj o szafranie Fot. pixabay

Fot. pixabay

Posłuchaj o mazurku kajmakowym Fot. SpiderMum/wikipedia

Fot. SpiderMum/wikipedia

Posłuchaj o tym, jak korzystać z szafranu Fot. pixabay

Fot. pixabay

Posłuchaj o koszyczku wielkanocnym Fot. pixabay

Fot. pixabay

Wędzonka, chrzan, pieczywo, ciasto i jajka. Co jeszcze wkładamy do wielkanocnego koszyka? Nie zapominajmy też o symbolice "święconki"! 

Świąteczny recykling w wykonaniu Ewy Wachowicz Fot. pixabay

Fot. pixabay

O dobroczynnym czosnku niedźwiedzim Fot. pixabay

Fot. pixabay

"Czosnek rośnie dziko, ale możemy go również uprawiać we własnych ogródkach, a nawet na balkonach. Działa oczyszczająco, poprawia odporność i jest mało kaloryczny. Czosnek w kuchni? Jak najbardziej, m.in. w jajecznicy i pesto" - poleca w Radiu Kraków Ewa Wachowicz. 

Posłuchaj o majówkowym grillowaniu Fot. pixabay

Fot. pixabay

Majówkowe grillowanie warto zacząć od... porządnego wyczyszczenia rusztu! - radzi Ewa Wachowicz. Co na grilla? Np. zamarynowane w czerwonym winie mięso, warzywa, a nawet... banany. 

Posłuchaj audycji Fot. pixabay

Fot. pixabay

Tym razem coś dla maturzystów... Bo matura to niezły stres dla organizmu każdego 18-latka. A co jest najlepsze na stres? Orzechy włoskie! Posłuchajcie Ewy Wachowicz.

Posłuchaj o torcie komunijnym Fot. pixabay

Fot. pixabay

Jaki tort na komunię? Taki, aby smakował temu, kto do komunii świętej przystępuje. Ewa Wachowicz proponuje na przykład tort bezowy. Posłuchajcie! 

Posłuchaj o obiedzie komunijnym Fot. pixabay

Fot. pixabay

Przyjęcia komunijne coraz częściej organizuje się w restauracjach. Ale jeśli chcemy przygotować posiłek dla bliskich w domu - Ewa Wachowicz ma kilka propozycji. Posłuchajcie!

Posłuchaj o kremówce Fot. Piotrus/wikipedia

Fot. Piotrus/wikipedia

Wadowice - miasto papieskie i miasto... kremówek! "To jedno z moich ulubionych ciastek. Często pojawia się na moim rodzinnym stole. Przepis na starą, wiedeńską kremówkę jest w moim domu przekazywany z pokolenia na pokolenie" - mówi Ewa Wachowicz. 

Posłuchajcie Fot. pixabay

Fot. pixabay

Nie macie jeszcze pomysłu na prezent na Dzień Matki? Ewa Wachowicz podpowiada. A najlepszy prezent to coś słodkiego! Posłuchajcie. 

Posłuchaj Ewy Wachowicz Fot. pixabay

Fot. pixabay

Razem ze swoją pociechą przygotuj ucztę na Dzień Dziecka. Idealnym pomysłem mogą być naleśniki lub... pierogi! 

Posłuchaj Ewy Wachowicz Fot. pixabay

Fot. pixabay

Sezon na szparagi w pełni! Kilka pomysłów na potrawy ze szparagów podsuwa Ewa Wachowicz. Posłuchajcie.

Posłuchaj o truskawkach Fot. pixabay

Fot. pixabay

Truskawki nie tylko na słodko, ale też wytrawnie, np. w sałatce. Poleca Ewa Wachowicz.

Posłuchaj o ksylitolu Fot. pixabay

Fot. pixabay

Jak posłodzić, ale żeby nie podnosić poziomu cukru we krwi? Radzi Ewa Wachowicz. 

Posłuchaj Ewy Wachowicz Fot. pixabay

Fot. pixabay

Grill pod chmurką - jak się do niego przygotować podpowiada Ewa Wachowicz. 

Posłuchaj Ewy Wachowicz Stewia. Fot. Mokkie/wikipedia

Stewia. Fot. Mokkie/wikipedia

Zamiast cukru - stewia! Jedna łyżeczka suszonej stewii jest tak słodka jak szlanka cukru. Stewia nie ma w ogóle kalorii i nie powoduje próchnicy. Jedyna wada to... cena. 

Posłuchaj Ewy Wachowicz Fot. pixabay

Fot. pixabay

 Słodkie niespodzianki na koniec roku szkolnego to dobry pomysł na prezent dla naszych pociech. Poleca Ewa Wachowicz. 

Posłuchaj o kuchni żydowskiej  חמין,טשאָלנט - czulent z ogórkami kiszonymi. Fot.  Stiopa/wikipedia

חמין,טשאָלנט - czulent z ogórkami kiszonymi. Fot. Stiopa/wikipedia

W Krakowie trwa Festiwal Kultury Żydowskiej, więc przy okazji posłuchajmy o kuchni żydowskiej, która również była obecna znana na terenie Małopolski, dzięki żyjącym tu mniejszościom żydowskim. Jedną z ulubionych potraw Ewy Wachowicz jest czulent. 

Posłuchaj o ogórkach małosolnych Fot. pixabay

Fot. pixabay

W takiej upalnej aurze domowe ogórki małosolne możemy zjeść już po jednym dniu. Niskobudżetowa i pyszna przekąska. Potrzebujemy ogórków gruntowych, kwitnącego kopru, czosnku, chrzanu, wody i soli. Ewa Wachowicz dodaje też liści dębu. Posłuchajcie jej przepisu. 

Posłuchaj o oberibie fot: pixabay

fot: pixabay

Teraz jest szczyt sezonu na kalarepę, z której można zrobić cudowne rzeczy. Ewa Wachowicz często sięga po specjały kuchni regionalnej. Na Śląsku jest fantastyczna zupa z kalarepy, która nazywa się oberiba. Posłuchajcie przepisu!

Posłuchaj o kalafiorze Fot. pixabay

Fot. pixabay

Kalafior - tradycyjny biały, zielony, a nawet fioletowy! Ma silne działanie antynowotworowe , jest też niskokaloryczny. Same zalety i mnóstwo propozycji podania. 

Posłuchaj, co mówi Ewa Wachowicz Fot. pixabay

Fot. pixabay

Kwiaty w kuchni? Czemu nie! Na początek Ewa Wachowicz proponuje nasturcję, która teraz pięknie kwitnie w naszych ogrodach. 

Posłuchaj o czarnych jagodach...a może borówkach? Fot. pixabay

Fot. pixabay

Zbieracie czarne jagody czy borówki? A pomijając różnice w nazewnictwie, zbieranie tych owoców to niezła zabawa, a ich zajadanie - samo zdrowie! 

Posłuchaj o konserwowaniu grzybów Fot. pixabay

Fot. pixabay

Sezon robienia przetworów w pełni. O tym, jak można zakonserwować grzyby - opowiada Ewa Wachowicz. 

Posłuchaj Ewy Wachowicz Fot. pixabay

Fot. pixabay

Drugie śniadanie do szkoły - czyli porcja dobrych i zdrowych kalorii dla naszych dzieci. Możliwości dziś jest cały ogrom. Posłuchajcie!

Posłuchaj o dyniach fot. Tomasz Buszewski

fot. Tomasz Buszewski

W powietrzu czuć jesień - czas więc na dynię. Przepisów, jak wykorzystać to warzywo w kuchni jest całe mnóstwo: placuszki, farsz do pierogów, zupa, a nawet... powidła. Posłuchajcie! 

Posłuchaj o kaszy jaglanej Fot. pixabay

Fot. pixabay

Kasza jaglana jest bardzo zdrowa, a wręcz ma właściwości lecznicze. M.in. przeciwdziała zakwaszaniu organizmu. Ma dużo lecytyny i wspomaga pracę mózgu. Posłuchajcie Ewy Wachowicz i słuchaczy Radia Kraków. 

Posłuchaj o grzybach Fot. pixabay

Fot. pixabay

W lasach prawdziwy wysyp grzybów - największy od 10 lat - twierdzą leśniczy z Małopolski. Prawdziwki, borowiki, maślaki, kozaki - do wyboru, do koloru. A po grzybobraniu...uczta. Posłuchajcie kulinarnych propozycji Ewy Wachowicz. 

Posłuchaj Ewy Wachowicz Fot. pixabay

Fot. pixabay

Zapomniane miary w kuchni: funt, łunt, łut, kwarta, łyżka cukru strychem wzięta, a może "na oko"? Posłuchajcie Ewy Wachowicz. 

Posłuchaj Ewy Wachowicz Scorzonera hispanice. Fot. By H. Zell - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11073077

Scorzonera hispanice. Fot. By H. Zell - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11073077

Wężymord, scorzonera albo zimowy szparag - stare i zapomniane warzywo korzeniowe, które śmiało można zakupić na krakowskich placach targowych. Mleczko scorzonery uśmierza ból i łagodzi rany. A korzenie możemy przygotować jak zwykłe szparagi. Pyszne i zdrowe! 

Posłuchaj Ewy Wachowicz Fot. pixabay

Fot. pixabay

Rosół z baraniną? Ależ tak. Poleca Ewa Wachowicz. Tylko pamiętajmy, by przed rozpoczęciem gotowania przygotować mięso, które ma jednak specyficzny smak i zapach. 

Posłuchaj Ewy Wachowicz Fot. pixabay

Fot. pixabay

Zupa na śniadanie? Ależ tak! I wcale nie musi to być znienawidzona przez niektórych zupa mleczna z "kożuchem". Zupa śniadaniowa - sycąca, rozgrzewająca i... niskokaloryczna. Posłuchajcie Ewy Wachowicz. 

Posłuchaj, co mówi Ewa Wachowicz Fot. Damian Radziak

Fot. Damian Radziak

Dzisiejsze wydanie "Śniadania z Ewą" zdecydowanie na słodko. Miód to taki dobry cukier, działa bakteriobójczo, nieraz lepiej niż antybiotyki. Jak tylko coś zacznie nas drapać w gardle - warto sięgnąć po miód. Z kolei łyżka miodu wieczorem poprawia odporność i wpływa na spokojne zasypianie - koi nerwy i wzmacnia serce. Cud miód! 

Posłuchaj, co mówi Ewa Wachowicz Fot. pixabay

Fot. pixabay

Zdrowe przekąski na mały głód - zamiast słodkich batoników, sięgajmy po orzechy włoskie, płatki owsiane, sałatki, suszone i zapiekane owoce. Dlaczego? Posłuchajcie Ewy Wachowicz. 

Posłuchaj Ewy Wachowicz Fot. pixabay

Fot. pixabay

Jak zacząć dzień, żeby mieć dużo energii? Warto zacząć od zdrowego posiłku i... szklanki ciepłej wody z cytryną i miodem. Taki napój możemy też przygotować wieczorem. A jak chcemy wzmocnić odporność, to sięgnijmy po imbir! Posłuchajcie Ewy Wachowicz.

Posłuchaj Ewy Wachowicz Fot. pixabay

Fot. pixabay

Sok z młodego jęczmienia jest dzisiaj bardzo modny, ale jego zdrowotne działanie znane jest od lat. Niestety, w tym wypadku sprawdza się zasada, że co zdrowe, nie zawsze jest smaczne. Proszę się jednak nie zniechęcać - proponuje Ewa Wachowicz w porannej audycji "Rano na Tak". 

Posłuchaj Ewy Wachowicz Fot. pixabay

Fot. pixabay

Cukinia na śniadanie - np. w postaci placuszków. Smaczne, zdrowe, błyskawiczne. Poleca Ewa Wachowicz. 

Posłuchaj o brukwi By Picasa user Seedambassadors - http://picasaweb.google.com/seedambassadors/SscVarieties#5296490359767135106, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9884525

By Picasa user Seedambassadors - http://picasaweb.google.com/seedambassadors/SscVarieties#5296490359767135106, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9884525

Brukiew - z czym to się je? Warzywo znane przede wszystkim na Kaszubach, ale i w Małopolsce. Panuje moda - i jest to bardzo dobra i zdrowa moda - na powrót do regionalnych przepisów i wskazówek kulinarnych. Wśród takich znaleźć można m.in. przepis na zupę z brukwi. Posłuchajcie. 

Posłuchaj o kuchni Tomasza Leśniaka

Tomasz Leśniak to szef kuchni reprezentacji Polski w piłce nożnej.

Posłuchaj Ewy Wachowicz

Ciasta na słodko, ale z warzywami i nietypowymi owocami! Swój przepis na brownie z czekoladą zdradza Ewa Wachowicz. Czekamy także na Wasze propozycje! 

Posłuchaj, co mówi Ewa Wachowicz Fot. pixabay

Fot. pixabay

Ryż z jabłkami i cynamonem - idealny pomysł na drugie śniadanie. Kombinacje mogą być różne, bo zamiast jabłek można do ryżu wkroić np. jarzyny, awokado, fasolę. Posłuchajcie propozycji Ewy Wachowicz. 

Posłuchaj Ewy Wachowicz Fot. pexels

Fot. pexels

Gdy goście w drodze, a w lodówce nie ma nic specjalnego... Kilka dobrych rad przekazuje Ewa Wachowicz. Posłuchajcie. 

Czary mary z makaronu prezentuje Ewa Wachowicz fot: pixabay

fot: pixabay

Przepis na pyszny kugel podaje Ewa Wachowicz Fot. Stuart Spivack/wikipedia

Fot. Stuart Spivack/wikipedia

Pyszny kugel albo inaczej - babka ziemniaczana! Propozycje przygotowania i podania - przedstawiła w Rano na Tak Ewa Wachowicz. 

Posłuchaj Ewy Wachowicz Fot. pixabay

Fot. pixabay

W tym roku grzybów w lesie było całe mnóstwo. Pasztet z suszonych borowików to idealna propozycja na jesienny stół. Posłuchaj Ewy Wachowicz. 

Posłuchaj Ewy Wachowicz Fot. pixabay

Fot. pixabay

Tak, tak, to już czas na przygotowanie... świątecznych pierniczków. Najlepszy przepis zna Ewa Wachowicz. 

Posłuchaj Ewy Wachowicz Fot. pixabay

Fot. pixabay

Z myślą o Andrzejkach porozmawiajmy o tradycyjnej sałatce jarzynowej. Ewa Wachowicz podaje swój przepis i czeka na Państwa propozycje.

Posłuchaj Ewy Wachowicz

W tym odcinku Ewa Wachowicz skupia się na kapuście, którą zawdzięczamy królowej Bonie. A kapustę, szczególnie kiszoną, warto jeść szczególnie zimą. A ileż ona ma zastosowań w kulinariach! Na przykład... w łazankach. 

Posłuchaj Ewy Wachowicz Fot. pixabay

Fot. pixabay

Przepisy na Andrzejkowe przekąski podaje Ewa Wachowicz. Posłuchajcie!

Posłuchaj Ewy Wachowicz Wodzionka. Fot. Nomenon/wikipedia

Wodzionka. Fot. Nomenon/wikipedia

Wodzionka, czyli prawdziwa śląska zupa i... idealny sposób na wykorzystanie suchego chleba, który zostanie nam po weekendzie. Posłuchajcie Ewy Wachowicz. 

Posłuchaj Ewy Wachowicz Fot.	MOs810/wikipedia

Fot. MOs810/wikipedia

Prawdziwy zakwas na barszcz czerwony najlepiej postawić już teraz - radzi Ewa Wachowicz. Robi się go bardzo prosto. A jakie zupy królują na Państwa stołach wigilijnych? Czekamy na Wasze przepisy!

Posłuchaj o pierogach Fot. arch. RK

Fot. arch. RK

Ewa Wachowicz zdradza przepis na najlepsze ciasto i najlepszy farsz na świątecznie pierogi. A Państwo - może mają własną technikę i ulubione przepisy? Czekamy na nie na [email protected]

Posłuchaj Ewy Wachowicz

To już najwyższy czas, by postawić zakwas na wigilijny barszcz! Jak go zrobić - przepis podaje Ewa Wachowicz. Posłuchajcie!

Posłuchaj Ewy Wachowicz Fot. Marek Lasyk

Fot. Marek Lasyk

Ewa Wachowicz zdradza sposób na pysznego karpia, którego wielu z nas wciąż chętnie wybiera jako tradycyjną wigilijną potrawę. 

Posłuchaj Ewy Wachowicz Fot. RK

Fot. RK

"W moim domu Wigilia jest dniem szczególnym. Nie kłócimy się, nie robimy żadnych porządków, a przygotowujemy się do tego szczególnego momentu, gdy wszyscy przełamiemy się opłatkiem i zasiądziemy do stołu" - opowiada Ewa Wachowicz. 

Posłuchaj Ewy Wachowicz

"Maczanka po krakowsku to danie pochodzące z dawnych czasów. W XVII wieku było to pożywienie fiakrów. Było ciepłe, pożywne i w miarę tanie" - opowiada Ewa Wachowicz.

Posłuchaj Ewy Wachowicz Fot. pexels

Fot. pexels

Jeżeli tradycyjnie w niedzielę robimy rosół, to w poniedziałek możemy z niego zrobić... pomidorową, oczywiście najlepiej na domowym przecierze pomidorowym. Poleca Ewa Wachowicz! 

Posłuchaj Ewy Wachowicz Fot. pixabay

Fot. pixabay

O zupie serowej, którą robi się z... resztek - opowiada Ewa Wachowicz. Posłuchajcie! 

Posłuchaj Ewy Wachowicz Fot. pexels

Fot. pexels

Gorące kakao albo czekolada - niesamowicie zdrowy, rozgrzewający i energetyczny napój. Podnosi poziom serotoniny, idealny na aurę, którą mamy za oknem, gdy jest zimno, szaro i brakuje nam promieni słońca. Szwajcarzy zjadają ok. 12 kg czekolady rocznie, ale nie tylko w postaci słodyczy, ale przede wszystkim kakaa, powinniśmy brać z nich przykład! - radzi w porannej audycji "Rano na Tak" Ewa Wachowicz. 

Posłuchaj Ewy Wachowicz

Moskole to placki ziemniaczane po góralsku robione na blasze. Górale sa oszczędni i dbają, żeby nic się nie zmarnowało. Ziemniaki można łatwo przechowywać i można z nich zrobić pyszne potrawy - radzi w porannej audycji "Rano na Tak" Ewa Wachowicz. 

Posłuchaj Ewy Wachowicz fot: pixabay

fot: pixabay

Polskie dziewczyny są najpiękniejsze. Dlaczego? Ponieważ kobiety w Polsce bardzo dbają o siebie. W zimie ciężko jest kupić świeże owoce, ale i tak dbamy o siebie. Jak dba o siebie Ewa Wachowicz? Posłuchajcie!

Posłuchaj o oleju rydzowym Lnicznik siewny, z którego wyrabia się m.in. olej rydzowy. Fot. CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=512000

Lnicznik siewny, z którego wyrabia się m.in. olej rydzowy. Fot. CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=512000

"By oliwa była sprawiedliwa...". Olej rydzowy nie powstaje oczywiście nie powstaje z rydzów, a z lnicznika siewnego, zwanego popularnie lnianką lub właśnie rydzykiem. Olej ma piękny, złocisty kolor i lekko orzechowo-cebulowy smak z nutką goryczki. Był bardzo popularny w Polsce przed wojną, a robiło się z niego tzw. czekadełko do chleba. Posłuchajcie Ewy Wachowicz. 

Posłuchaj Ewy Wachowicz fot: pixabay

fot: pixabay

W poniedziałek Ewa Wachowicz mówiła o domowych sposobach na grypę. Wie o czym mówi, bo sama jest aktualnie chora. Ewa pomaga sobie naturalnymi metodami, których nauczyły ją mama i babcia. Koniecznie posłuchajcie!

Posłuchajcie Fot. pexels

Fot. pexels

A gdyby to Państwo mieli okazję ugościć Ewę Wachowicz, to co pojawiłoby się na stole? Posłuchajcie propozycji słuchaczy Radia Kraków. 

Posłuchajcie o domowej uprawie ziół Fot. pexels

Fot. pexels

Ewa Wachowicz proponuje domową uprawę ziół na parapecie w kuchni. A zacząć można od kilku cebulek w doniczce z piaskiem i ziemią, z których po 2 tygodniach możemy mieć, pyszny, świeży szczypiorek na kanapki. Do dzieła!

Posłuchajcie o domowych pączkach i chrustach Fot. M. Lasyk

Fot. M. Lasyk

Przed Tłustym Czwartkiem cukiernicy mają ręce pełne roboty

Raz w roku można nie myśleć o kaloriach i jest to specjalny dzień - Tłusty Czwartek. A jak jeszcze zrobimy pączki i chrust domowy, to jeszcze mamy pewność, z czego zostały zrobione, na jakim oleju były smażone i jakie nadzienie (w przypadku pączków) dodaliśmy. Poleca Ewa Wachowicz. 

Wyślij opinię na temat artykułu

Najnowsze

  • 22:05

    Stawką Puchar Prezydenta Krakowa

  • 20:12

    Alan Uryga: Wyboista droga do ekstraklasy

  • 18:55

    Krakowska Wisła jedzie po wygraną do Pruszkowa! TRANSMISJA W RADIU KRAKÓW

  • 18:54

    Na mecz Jaskółek trzeba będzie poczekać

  • 18:50

    Trener Pasów: Wiem, jakie są oczekiwania

  • 16:55

    Prof. Andrzej Bednarczyk ponownie rektorem krakowskiej Akademii Sztuk Pięknych

  • 20:46

    Uwaga kierowcy - utrudnienia na obwodnicy Krakowa. Między węzłami Kraków Skawina a Kraków Południe w stronę Tarnowa… https://t.co/aWCDRAdztU

  • 18:19

    Kraków: prokuratura złożyła apelację od wyroku dla aktora Jerzego S. https://t.co/4IBqL4fLxF

  • 15:39

    #PomysłNaMajówkę w Bobowej. Choć Żydzi nie powrócili do miasteczka na stałe po II wojnie światowej, to jednak samo… https://t.co/KDQZOGN34I

  • 13:55

    RT @Kamil_Wszolek: Jak przygotować dziecko do życia w sieci? O tym porozmawiam dziś z Magdaleną Bigaj autorką książki "Wychowanie przy ekr…

  • 12:33

    W maju w Pobiedniku Wielkim startuje 60. Lot Południowo-Zachodniej Polski im. Franciszka Żwirki https://t.co/p8YpCu8qgJ

  • 11:03

    Utrudnienia na drodze wojewódzkiej 783. W Makowie w powiecie miechowskim doszło do zderzenia trzech samochodów: cię… https://t.co/vHPqQzgNvM

  • 10:11

    #RozmowaRadiaKraków @Lukasz_Kmita: Rozważam wydanie rozporządzenia ws. zakazu przebywania na terenach zagrożonych z… https://t.co/IK9DHSKekF

  • 09:44

    Pojawiło się nowe zapadlisko na os. Gaj w Trzebini https://t.co/S6agoI2Hw1

  • 09:21

    Utrudnienia na drodze wojewódzkiej 955. W Sułkowicach w powiecie myślenickim doszło do zderzenia dwóch samochodów o… https://t.co/2WKuvfJcrm

  • 08:54

    Piękna pogoda przyciągnęła w weekend turystów w Tatry. Ratownicy mieli ręce pełne roboty https://t.co/FkW6kCjZeH

  • 08:13

    RT @j_banka: Porannym gościem @RadioKrakow będzie dzisiaj małopolski wojewoda @Lukasz_Kmita @Malopolski_UW . Zapraszam o 8.16. https://t.co…

  • 07:56

    RT @BartMaziarz: Planowana przy @Grupa_Azoty spalarnia śmieci nie ma jeszcze decyzji środowiskowej, ale @GKadzielawski w rozmowie z @RadioK…

  • 07:27

    Synoptyk IMGW: początek tygodnia pochmurny i z deszczem https://t.co/txUCfQB0px

  • 18:05

    73 zakażenia koronawirusem; bez przypadków śmiertelnych osób z COVID-19 https://t.co/6G6r9bRt7B

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię