Radio Kraków
  • A
  • A
  • A

JAK ZMIERZYĆ TEMPERATURĘ W PIECU?

Temperatura w piekarniku - około 200 stopni Celsjusza. I na przeciwległym końcu - zamrażanie produktów spożywczych w ciekłym azocie, czyli około minus dwieście stopni. I tu pytanie. Jak dawniej mierzono bardzo niskie i bardzo wysokie temperatury np. powyżej tysiąca stopni? Mówimy o czasie, gdy termometry elektroniczne jeszcze nie istniały. Z doktor habilitowaną Ewą Wyką, chemiczką, historykiem nauki z Muzeum UJ Collegium Maius rozmawia Marzena Florkowska.

fot: Pixabay

Wyślij opinię na temat artykułu

Najnowsze

Skontaktuj się z Radiem Kraków - czekamy na opinie naszych Słuchaczy

Pod każdym materiałem na naszej stronie dostępny jest przycisk, dzięki któremu możecie Państwo wysyłać maile z opiniami. Wszystkie będą skrupulatnie czytane i nie pozostaną bez reakcji.

Opinie można wysyłać też bezpośrednio na adres [email protected]

Zapraszamy również do kontaktu z nami poprzez SMS - 4080, telefonicznie (12 200 33 33 – antena,12 630 60 00 – recepcja), a także na nasz profil na  Facebooku  oraz  Twitterze

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię