|
|
Kraków 101.6 MHz
Kraków
101.6 MHz
Tarnów
101,0 MHz
Nowy Sącz
90,0 MHz
Zakopane
100,0 MHz
Andrychów
98,8 MHz
Gorlice
97,4 MHz
Krynica-Zdrój
102,1 MHz
Rabka-Zdrój
87,6 MHz
Szczawnica
90,0 MHz
|
Kontakt 4080 (SMS)
DZIEJE SIĘ COŚ W TWOJEJ OKOLICY?
SKONTAKTUJ SIĘ!
12 200 33 33 (antena)
12 630 60 00 (recepcja)
12 630 62 06 (reklama)
4080 (SMS)
500 202 323 (SMS i MMS)
redakcja@radiokrakow.pl
reklama@radiokrakow.pl
|
A
A
A

Zdrowo zakręcona kuchnia

Jesień. Sezon infekcji nawet jeszcze nie w pełni - chorych przybywa lawinowo. Może to właśnie dobry czas by pomyśleć czulej o sobie, o własnym organizmie, o tym czym go karmimy i czy to, co mu dostarczamy daje mu szczęście. Dziś najprościej i najtaniej jest kupić biały chleb i przetworzone jedzenie z toną cukru i różnego rodzaju ulepszaczy. To w dodatku uzależnia. Jeśli zaczniemy jeść w ten sposób, trudno nam się będzie odzwyczaić. Nawet te osoby, które zdają sobie sprawę, że takie jedzenie nam nie służy, niestety padają jego ofiarą. Najczęściej wysuwany argument – brak czasu. Ale dla chcącego nic trudnego... Przekonują o tym autorki książki "Food Pharmacy –Przepisy" Lina Nertby i Mia Clase w wywiadzie specjalnie dla Radia Kraków.

Posłuchaj rozmowy z Liną Nertby i Mią Clase

Za nasz system odpornościowy odpowiada coś, czego gołym okiem nie widzimy. To flora jelitowa. Jest kluczem, który decyduje o zdrowiu naszego ciała a także ducha. O tym jak jest ważna rozmawiamy z profesorem Tomaszem Machem - kierownikiem kliniki i katedry gastroenterologii i hepatologii chorób zakaźnych Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Medicum.

Posłuchaj rozmowy z profesorem Tomaszem Machem

Jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych szefów kuchni młodego pokolenia. Wspierając się wielowiekową tradycją, obala stereotypy i kreuje nową jakość w polskiej gastronomii. Świadomie korzysta z możliwości, jakie daje dostęp do najlepszych, polskich produktów i regionalnych producentów. Jego zdaniem liczą się nie tylko jakość i smak, ale także zdrowie i świadomy wybór.  Nazywany jest też „królem polskich kiszonek” – specjalnie dla słuchaczy Radia Kraków rozmowa z Aleksandrem Baronem.

Posłuchaj rozmowy z Aleksandrem Baronem

W kuchni nic nie powinno się marnować – taka filozofia powinna nam przyświecać. Powinniśmy przede wszystkim żywić szacunek do zwięrzat i roślin, które zjadamy - bo to po prostu kwestia odpowiedzialności za świat, na którym żyjemy. Z kompendium kuchennych tajników jak odpowiednio spożytkować każdy okruch jedzenia przybyła do nas Paulina Bandura z krakowskiej księgarni pod Globusem.

 

Posłuchaj rozmowy z Pauliną Bandurą

 

 

Maja Dutkiewicz/as

100%
0%