|
|
Kraków 101.6 MHz
Kraków
101.6 MHz
Tarnów
101,0 MHz
Nowy Sącz
90,0 MHz
Zakopane
100,0 MHz
Andrychów
98,8 MHz
Gorlice
97,4 MHz
Krynica-Zdrój
102,1 MHz
Rabka-Zdrój
87,6 MHz
Szczawnica
90,0 MHz
|
Kontakt 4080 (SMS)
DZIEJE SIĘ COŚ W TWOJEJ OKOLICY?
SKONTAKTUJ SIĘ!
12 200 33 33 (antena)
12 630 60 00 (recepcja)
12 630 62 06 (reklama)
4080 (SMS)
500 202 323 (SMS i MMS)
redakcja@radiokrakow.pl
reklama@radiokrakow.pl
|
A
A
A

Przystanek Kulinarny zajada się krakowskim obwarzankiem

Jest niewątpliwie symbolem Krakowa i kultowym elementem krakowskich kulinariów. To chyba też jedyny na świecie – powiedzmy – „fast food” o kilkusetletniej tradycji. Sobotni Przystanek Kulinarny Radia Kraków kręcił się - i to dosłownie – wokół krakowskiego OBWARZANKA. Nie bez powodu, bo właśnie w sobotę na Małym Rynku obchodzone było Święto Obwarzanka, niezwykłego wypieku od lat wyrabianego ręcznie, wpisanego na listę produktów tradycyjnych i chronionego oznaczeniem geograficznym przez Unię Europejską. Data święta nie jest przypadkowa – nawiązuje bowiem do przywilejów nadanych przez Jana Olbrachta 26 maja 1496 roku, na mocy których obwarzanki mogli piec i sprzedawać tylko piekarze krakowscy. Dziś obwarzanek z unijnym certyfikatem wypieka osiem krakowskich piekarni.

W ramach Święta Obwarzanka na Małym Rynku w Krakowie był konkurs na....potrawę z obwarzanka. O swoich pomysłach na takie dania opowiadali nam laureaci konkursu Wiktoria Wojcieszko, Dymytro Stadnyk i  Helena Kaim, uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych numer 2 w Krakowie, a także  dyrektor szkoły Andrzej Ptasznik.

Posłuchaj rozmowy z uczniami i dyrektorem Zespołu Szkół Gastronomicznyh nr 2 w Krakowie

Obwarzanek promuje Kraków a jego święto może stać się obowiązkowym punktem dla kulinarnych turystów. O tym, że turystyka kulinarna to tak naprawdę stan umysłu rozmawialiśmy w wyjątkowym wywiadzie z Lucy Long, badaczką kultury kulinarnej, profesor Uniwersytetu stanowego w Ohio, członkiem Instytutu Smithsona -największego kompleksu muzeów i instytucji badawczych na świecie. To ona wymyśliła  termin "turystyka kulinarna", jest cytowana w niemal wszystkich artykułach i pracach na ten temat. Uczą się o niej studenci, a jej książka "Turystyka kulinarna" była przełomem w pojmowaniu tego zjawiska.

 

Posłuchaj rozmowy z profesor Lucy Long

O historii krakowskiego obwarzanka, skąd się wziął  i dlaczego tak właśnie się nazywa, opowiadał  doktor Marcin Gadocha z Uniwersytetu Pedagogicznego w Krakowie, współautor książki poświęconej właśnie krakowskiemu obwarzankowi 

Posłuchaj rozmowy z doktorem Marcinem Gadochą

Jak zwykle w Przystanku Kulinarnym była też Paulina Bandura z Księgarni pod Globusem z iście krakowską propozycją książkową.

Posłuchaj rozmowy z Pauliną Bandurą

100%
0%