|
|
Kraków 101.6 MHz
Kraków
101.6 MHz
Tarnów
101,0 MHz
Nowy Sącz
90,0 MHz
Zakopane
100,0 MHz
Andrychów
98,8 MHz
Gorlice
97,4 MHz
Krynica-Zdrój
102,1 MHz
Rabka-Zdrój
87,6 MHz
Szczawnica
90,0 MHz
|
Kontakt 4080 (SMS)
DZIEJE SIĘ COŚ W TWOJEJ OKOLICY?
SKONTAKTUJ SIĘ!
12 200 33 33 (antena)
12 630 60 00 (recepcja)
4080 (SMS)
500 202 323 (SMS i MMS)
redakcja@radiokrakow.pl
|
A
A
A

Przystanek Kulinarny z małopolskimi regionalnymi smakami

Kukiełka podegrodzka, gomółka kowalowska, buchta bolęcińska, susorki iwkowskie …i tak można by wymieniać i wymieniać. Niektóre nazwy brzmią tajemniczo, inne dobrze znamy. To nasze, małopolskie, regionalne i tradycyjne produkty – bo Małopolska to nie tylko bogate dziedzictwo kulturowe, ale również niesamowite dziedzictwo kulinarne. Jest bez wątpienia wizytówką naszego regionu. Pierwszym polskim produktem regionalnym zarejestrowanym w Unii Europejskiej była pochodząca właśnie z Małopolski bryndza podhalańska. Ile tego dobra mamy, jakie kolejne produkty starają się o certyfikat regionalności i jak rozsmakowaliśmy się w lokalnych i regionalnych produktach – o tym wszystkim rozmawialiśmy w Przystanku Kulinarnym. Ile mamy w Małopolsce certyfikowanych produktów regionalnych i tradycyjnych, jak je pokazujemy i promujemy - o tym wszystkim opowiadał Filip Szatanik, rzecznik Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego.

Posłuchaj rozmowy z Filipem Szatanikiem

Mówią o nim, że to naturalny afrodyzjak -a dostępny jest praktycznie w każdym przydomowym ogródku -  lubczyk -  zioło o intensywnym smaku i zapachu . Jest taki region w Małopolsce gdzie tego lubczyku jest wyjątkowo dużo i gdzie jest wyjątkowo popularny jako składnik codziennych dań. To oczywiście Lubcza na terenie gminy Ryglice w powiecie tarnowskim. Tamtejsze gospodynie od wieków wykorzystują właśnie lubczyk do przygotowania specjalnej zupy lubeckiej z lubczykiem. Teraz chcą aby ta zupa została wpisana na listę małopolskich produktów regionalnych. Jak ugotować lubecką zupę z lubczykiem to w Lubczy sprawdziła nasze reporterka Agnieszka Wrońska 

 

Posłuchaj rozmowy Agnieszki Wrońskiej

O gotowaniu z produktów regionalnych, o tym co nam daje natura i jak możemy podać ją na talerzu mówił Łukasz Kania, szef kuchni restauracji Weranda w Węgrzcach Wielkich.

Posłuchaj rozmowy z Łukaszem Kanią

I jak to w Przystanku Kulinarnym nie zabrakło też Pauliny Bandury z krakowskiej Księgarni pod Globusem z propozycją dla tych, którzy na talerzach chcą serwować dobra ze swoich czy to parapetowych, balkonowych czy też przydomowych ogródków.

Posłuchaj rozmowy z Pauliną Bandurą

0%
0%