|
|
Kraków 101.6 MHz
Kraków
101.6 MHz
Tarnów
101,0 MHz
Nowy Sącz
90,0 MHz
Zakopane
100,0 MHz
Andrychów
98,8 MHz
Gorlice
97,4 MHz
Krynica-Zdrój
102,1 MHz
Rabka-Zdrój
87,6 MHz
Szczawnica
90,0 MHz
|
Kontakt 4080 (SMS)
DZIEJE SIĘ COŚ W TWOJEJ OKOLICY?
SKONTAKTUJ SIĘ!
12 200 33 33 (antena)
12 630 60 00 (recepcja)
4080 (SMS)
500 202 323 (SMS i MMS)
redakcja@radiokrakow.pl
|
A
A
A

Przystanek Kulinarny z gęsiną

Na początek pytanie - ilu z Państwa wie, jak smakuje gęsina? No właśnie. Powszechne przekonanie jest takie, że to tłuste a więc - niezdrowe mięso. A przecież polska gęś owsiana to arystokracja wśród drobiu. Ma najbardziej szlachetne mięso - zawiera dużo cennego białka oraz cały zestaw witamin i związków mineralnych, między innymi fosfor, żelazo i magnez. I choć faktycznie mięso nie należy do chudych, ma jednak dość korzystny skład tłuszczów– sporo jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które wpływają na obniżenie cholesterolu we krwi i wspomagają pracę mózgu. A że do dziewiątego grudnia w całej Polsce trwa akcja Slow Food Polska Gęsina na Św. Marcina więc w sobotnim Przystanku Kulinarnym o gęsi było sporo. Co jest najlepszego w gęsinie i o czym pamiętać przyrządzając gęś podpowiadał król gęsiny Marcin Pławecki szef restauracji Gęś w Dymie.

Posłuchaj rozmowy z Marcinem Pławeckim

Pieczone jabłka, jabłka z żurawiną,  ziemniaki pieczone z rozmarynem,  modra kapusta, wspomniane już grzyby  - z tymi wszystkimi dodatkami gęś bardzo się lubi na talerzu. Ale do gęsiny na świętego marcina pasuje idealnie pojawiające się również na świętego marcina, w listopadzie - młode wino. Wino skądinąd świętomarcińskie.  O tym jakie w tym roku ma smaki i co to w ogóle znaczy młode wino rozmawialiśmy z Agnieszką Rousseau, współwłaścicielką Winnicy Wieliczka.

Posłuchaj rozmowy z Agnieszką Rousseau

Redaktorki portalu Have a Bite... Karolina Milczanowska i Kati Płachecka mówiły o trwającej akcji "Gęsina na świętego Marcina" i podpowiadały czego w tym roku koniecznie trzeba skosztować.

Posłuchaj rozmowy z Karoliną Milczanowską i Kati Płachecką

Oczywiście nie zabrakło też Pauliny Bandury i jej rekomendacji do biblioteczki Przystanka Kulinarnego.

Posłuchaj rozmowy z Pauliną Bandurą

86%
14%