W ciągu wieków powstało wiele legend, które miały opisywać odkrycie herbaty przez ludzi- o tych właśnie legendach, a także o rodzajach herbaty i o tym czym i jak można ją doprawiać rozmawialiśmy z naszymi gośćmi zwycięzcą Tea Master Cup International w 2016 roku Muratem Kornaevem oraz japonistą Grzegorzem Adamczykiem ze Stowarzyszenia Drogi Herbaty Senshinkai Urasenke w Polsce.
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny z filiżanką herbaty
Jest z nami już od niemal pięciu tysięcy lat. Wywodzi się z Chin i stała się nieodłączną częścią codzienności ludzi na całym świecie. Jest najczęściej spożywanym napojem na naszej planecie. W sobotnim Przystanku Kulinarnym odkrywaliśmy tajemnicę herbaty, a naszymi przewodnikami po jej świecie byli zwycięzca Tea Master Cup International w 2016 roku Murat Kornaev oraz japonista Grzegorz Adamczyk ze Stowarzyszenia Drogi Herbaty Senshinkai Urasenke w PolsceNasi goście mówili też o kulturowym znaczeniu herbaty w różnych krajach, a Murat Kornaev radził jaką herbatę przyrządzić na nadchodzące święta.
A że do herbatki doskonała jest lektura, Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem dołączyła do naszych gości z "herbacianą" książką.
Najnowsze
-
20:16
Elewacja wieży hejnałowej bazyliki Mariackiej zostanie wyczyszczona przy pomocy lasera
-
17:52
Kamil Stoch z Michalem Doleżalem, ale poza kadrą!
-
17:31
Po skargach kierowców - sygnalizacja świetlna na ul. Opolskiej i al. 29-go listopada będzie dostosowywać sygnał do natężenia ruchu
-
13:30
Odpowiedzialność prawna za wykorzystanie sztucznej inteligencji - nowe uregulowania Unii Europejskiej