|
|
Kraków 101.6 MHz
Kraków
101.6 MHz
Tarnów
101,0 MHz
Nowy Sącz
90,0 MHz
Zakopane
100,0 MHz
Andrychów
98,8 MHz
Gorlice
97,4 MHz
Krynica-Zdrój
102,1 MHz
Rabka-Zdrój
87,6 MHz
Szczawnica
90,0 MHz
|
Kontakt 4080 (SMS)
DZIEJE SIĘ COŚ W TWOJEJ OKOLICY?
SKONTAKTUJ SIĘ!
12 200 33 33 (antena)
12 630 60 00 (recepcja)
12 630 62 06 (reklama)
4080 (SMS)
500 202 323 (SMS i MMS)
redakcja@radiokrakow.pl
reklama@radiokrakow.pl
|
A
A
A

Przystanek Kulinarny w Tłoczni Choczni

Przystanek Kulinarny zawitał do wsi Chocznia, położonej niedaleko małopolskich Wadowic. A w Choczni jest tłocznia. „Tłocznia Chocznia”, gdzie wyciskane jest to, co najlepsze. Wyciskane między innymi z jabłek, które w tym roku wyjątkowo obrodziły.

O tłoczeniu i wyciskaniu rozmawialiśmy z założycielami  Tłoczni Choczni. Nikodem Karelus i  Maciej Mikołajczak mówili dlaczego ich firma to typowa manufaktura i o niespotykanych smakach jakie daje połączenie jabłka z..... ...

Posłuchaj rozmowy z Nikodemem Karelusem i Maciejem Mikołajczakiem

Mówiliśmy też o tym ile soku można wytłoczyć ze stu kilogramów jabłek i dlaczego smak świeżo tłoczonego soku jest tak wyjątkowy.

Posłuchaj rozmowy z Nikodemem Karelusem i Maciejem Mikołajczakiem

Założyciele manufaktury Tłocznia Chocznia mówili też, że jabłko jabłku nie równe, i że bardzo niedoceniamy jabłek ze starych sadów, a to z nich sok jest najlepszy.

Posłuchaj rozmowy z Nikodemem Karelusem i Maciejem Mikołajczakiem

Co zrobić, żeby to jabłkowe dobro się nie zmarnowało, co można zrobić z jabłek w domu, jak wykorzystać całe jabłkowe dobro - od skórki, przez miąższ aż po same pestki doradzała Ulla Pałka autorka bloga "Kuchnia na Wzgórzu” .

Posłuchaj rozmowy z Ullą Pałką

Jak zwykle w Przystanku Kulinarnym nie zabrakło też Pauliny Bandury z krakowskiej Księgarni Pod Globusem z książkową propozycją - oczywiście z jabłkiem w tle.

Posłuchaj rozmowy z Pauliną Bandurą

100%
0%