|
|
Kraków 101.6 MHz
Kraków
101.6 MHz
Tarnów
101,0 MHz
Nowy Sącz
90,0 MHz
Zakopane
100,0 MHz
Andrychów
98,8 MHz
Gorlice
97,4 MHz
Krynica-Zdrój
102,1 MHz
Rabka-Zdrój
87,6 MHz
Szczawnica
90,0 MHz
|
Kontakt 4080 (SMS)
DZIEJE SIĘ COŚ W TWOJEJ OKOLICY?
SKONTAKTUJ SIĘ!
12 200 33 33 (antena)
12 630 60 00 (recepcja)
12 630 62 06 (reklama)
4080 (SMS)
500 202 323 (SMS i MMS)
redakcja@radiokrakow.pl
reklama@radiokrakow.pl
|
A
A
A

Przystanek Kulinarny w skwierczącym upale

Lato przyszło w tym roku na wiosnę. Przeżywamy kolejną falę upałów. Pomocą by je przetrwać może być to co jemy i pijemy. W Przystanku Kulinarnym- upałowe menu. Radziliśmy po co sięgać a czego unikać. Sprawdziliśmy jak z upałami radzą sobie inni – co się je i pije w miejscach gdzie plus trzydzieści stopni w cieniu to zaledwie miły chłodek. był też gość specjalny i dobrze już Państwu znana nasza kulinarna i okołokulinarna biblioteczka. Co jemy i pijemy w upał, czy wiemy czego właśnie wtedy najbardziej potrzebuje nasz organizm? – zapytaliśmy mieszkańców polskiego bieguna ciepła czyli Tarnowa

Posłuchaj sondy z mieszkańcami Tarnowa

Gorące temperatury, lejący się z nieba żar to zdecydowanie przeciwnik apetytu. Jednak jeść trzeba, co więcej jedzeniem można sobie pomóc przetrwać upały i wspomóc nasz organizm, który robi co może by nas trochę schłodzić.  O tym jak ciężka to dla niego praca i co robić by dodatkowo go nie obciążać z doktorem Robertem Szlękiem ze szpitala MSWiA w Krakowie rozmawiał nasz reporter Tomasz Bździkot 

 

Posłuchaj rozmowy z doktorem Robertem Szlękiem

Czujesz się ociężały, osłabiony, wypijasz kolejna butelkę wody, żołądek burczy groźnie. A jednak odrzuca Cię na samą myśl o obfitym, standardowym obiedzie. A nasze trzydzieści stopni, czy nawet kilka stopni więcej to nic w porównaniu z Afryką, gdzie na Saharze w lipcu temperatura może dojść do nawet 57 stopni, czy Bliskim Wschodem – na Pustyni Syryjskiej w lipcu może być nawet ponad 45 stopni.  To temperatury, które trudno nam sobie nawet wyobrazić.  35 stopni to natomiast coś co już dobrze znamy. O tym jak przetrwać upały rozmawialiśmy z Bożeną Stawicką –Ismail, która mieszkała w krajach, gdzie słońce nie zna litości i Ilianą Corrią Arias z pełnej słońća Kuby.

Posłuchaj rozmowy z Bożeną Stawicką –Ismail i Ilianą Corrią Arias

Gościem specjalnym Przystanka Kulinarnego była Biserka Rajčić, serbska tłumaczka literatury polskiej, która nie tylko tłumaczyła największych polskich autorów ale także im.....gotowała.

Posłuchaj rozmowy z Biserką Rajčić

Jak zwykle w Przystanku Kulinarnym była Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem z książkową propozycją.

Posłuchaj rozmowy z Pauliną Bandurą

0%
0%