|
|
Kraków 101.6 MHz
Kraków
101.6 MHz
Tarnów
101,0 MHz
Nowy Sącz
90,0 MHz
Zakopane
100,0 MHz
Andrychów
98,8 MHz
Gorlice
97,4 MHz
Krynica-Zdrój
102,1 MHz
Rabka-Zdrój
87,6 MHz
Szczawnica
90,0 MHz
|
Kontakt 4080 (SMS)
DZIEJE SIĘ COŚ W TWOJEJ OKOLICY?
SKONTAKTUJ SIĘ!
12 200 33 33 (antena)
12 630 60 00 (recepcja)
4080 (SMS)
500 202 323 (SMS i MMS)
redakcja@radiokrakow.pl
|
A
A
A

Przystanek Kulinarny w Pasiece Szwagrów

Przystanek Kulinarny gościł w Pasiece Szwagrów w Harbutowicach. Ze szwagrmi Antonim Bielą i Markiem Bobełem rozmawialiśmy o pracy pszczelarza, o pszczołach i oczywiśćie o miodzie, bo miód ze spadzi iglastej z ich pasieki jest kandydatem na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Byliśmy świadkami jak pszczoły się roją, Antoni Biela i Marek Bobeł opowiadali o rodzinnej tradycji, która przechodzi z pokolenia na pokolenie i o wiekowych ulach, jakie mają w pasiece.

Posłuchaj rozmowy z Antonim Bielą i Markiem Bobełem

Mówili też o pasji do pszczół, o pracy pszczelarza, pracy pszczół, hierarchii w ulu i jaką rolę pełni w niej truteń,

Posłuchaj rozmowy z Antonim Bielą i Markiem Bobełem

Opowiadali o miodzie,od czego zależy jego smak i dlaczego miód ze spadzi iglastej jest tak wyjątkowy.

Posłuchaj rozmowy z Antonim Bielą i Markiem Bobełem

Co takiego cennego jest w miodzie i jakie skarby kryje pytaliśmy prezesa Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Krakowie - Wojciecha Spisaka

 

Posłuchaj rozmowy z Wojciechem Spisakiem

Prezes Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Krakowie Wojciech Spisak mówił mi między innymi o zaletach apiterapii 

Posłuchaj rozmowy z Wojciechem Spisakiem

Jak zwykle w Przystanku Kulinarnym była też propozycja książkowa i Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem.

Posłuchaj rozmowy z Pauliną Bandurą

100%
0%