Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Przystanek Kulinarny w Pasiece Szwagrów

Przystanek Kulinarny gościł w Pasiece Szwagrów w Harbutowicach. Ze szwagrmi Antonim Bielą i Markiem Bobełem rozmawialiśmy o pracy pszczelarza, o pszczołach i oczywiśćie o miodzie, bo miód ze spadzi iglastej z ich pasieki jest kandydatem na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Byliśmy świadkami jak pszczoły się roją, Antoni Biela i Marek Bobeł opowiadali o rodzinnej tradycji, która przechodzi z pokolenia na pokolenie i o wiekowych ulach, jakie mają w pasiece.

Posłuchaj rozmowy z Antonim Bielą i Markiem Bobełem Posłuchaj rozmowy z Antonim Bielą i Markiem Bobełem

Posłuchaj rozmowy z Antonim Bielą i Markiem Bobełem

Posłuchaj rozmowy z Wojciechem Spisakiem

Posłuchaj rozmowy z Wojciechem Spisakiem

Mówili też o pasji do pszczół, o pracy pszczelarza, pracy pszczół, hierarchii w ulu i jaką rolę pełni w niej truteń,

Posłuchaj rozmowy z Pauliną Bandurą

Opowiadali o miodzie,od czego zależy jego smak i dlaczego miód ze spadzi iglastej jest tak wyjątkowy.

Co takiego cennego jest w miodzie i jakie skarby kryje pytaliśmy prezesa Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Krakowie - Wojciecha Spisaka

 

Prezes Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Krakowie Wojciech Spisak mówił mi między innymi o zaletach apiterapii 

Pasieka Szwagrów - Harbutowice

Jak zwykle w Przystanku Kulinarnym była też propozycja książkowa i Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem.

Wyślij opinię na temat artykułu

Najnowsze

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię