|
|
Kraków 101.6 MHz
Kraków
101.6 MHz
Tarnów
101,0 MHz
Nowy Sącz
90,0 MHz
Zakopane
100,0 MHz
Andrychów
98,8 MHz
Gorlice
97,4 MHz
Krynica-Zdrój
102,1 MHz
Rabka-Zdrój
87,6 MHz
Szczawnica
90,0 MHz
|
Kontakt 4080 (SMS)
DZIEJE SIĘ COŚ W TWOJEJ OKOLICY?
SKONTAKTUJ SIĘ!
12 200 33 33 (antena)
12 630 60 00 (recepcja)
12 630 62 06 (reklama)
4080 (SMS)
500 202 323 (SMS i MMS)
redakcja@radiokrakow.pl
reklama@radiokrakow.pl
|
A
A
A

Przystanek Kulinarny w Dolinie Karpia

Na nieco ponad tydzień przed Wigilią, kiedy na zdecydowanej większości polskich stołów króluje karp Przystanek Kuliarny zawitał do małopolskiego królestwa karpia - Doliny Karpia. W Zatorze właśnie rozpoczął się Zatorski Jarmark Karpiowy, który potrwa do przyszłej niedzieli. A karp to nie byle jaki bo jako jedyny nosi miano KRÓLEWSKIEGO. Skąd takie miano i dlaczego karp nie jest w herbie Zatora opowiadali Mariusz Makuch, burmistrz Zatora i Maria Fila, prezes Towarzystwa Miłośników Ziemi Zatorskiej.

Posłuchaj rozmowy z Mariuszem Makuchem i Marią Filą

Na ile sposobów można przyrządzić świeżego karpia, co w sobie ma takiego karp zatorski, że tak niezwykle smakuje i dlaczego wyjątkowy zatorski specjał czyli karp wędzony sam rozpływa się w ustach zdradzali Franciszka Jarosz – Przewodnicząca wszystkich Kół Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich Gminy Zator i Franciszek Sałaciak Przedsiębiorca, prezes Stowarzyszenia Doliny Karpia.

Posłuchaj rozmowy z Franciszką Jarosz i Franciszkiem Sałaciakiem

Karp stał się znakiem rozpoznawczym Zatora. I jak przyznały Maria Fila, prezes Towarzystwa Miłośników Ziemi Zatorskiej i  Elżbieta Mostowik – Dyrektor Regionalnego Ośrodka Kultury Doliny Karpia w Zatorze wokół karpia "wszystko się kręci" i to bynajmniej nie tylko przed świętami Bożego Narodzenia.

Posłuchaj rozmowy z Marią Filą i Elżbietą Mostowik

W Przystanku Kulinarnym jak zwykle gościła też Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem z nieodłączną książką.

Posłuchaj rozmowy z Pauliną Bandurą

A na koniec Pani Franciszka Jarosz i Pani Maria Herma zdradziły kilka tajemnic z karpiowej kuchni, w tym przepis na słynnego karpia po zatorsku.

Posłuchaj rozmowy z Franciszką Jarosz i Marią Hermą

100%
0%