Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Przystanek Kulinarny podgląda jak kiełkuje wiosna

Sobotni Przystanek Kulinarny wypadł w pierwszym dniu wiosny a jednocześnie Dniu Bez Mięsa. Obu tym dniom w zasadzie bardzo jest po drodze, bo wiosna oznacza zmainę na talerzu. Jeszcze nie tak gwałtowną jak byśmy chcieli, ale już mamy oznaki tych zmian. W programie zabraliśmy więc Państwa na wyprawę po...zielone roślinne runo.

Co już rośnie, co można już skubnąć, a na co jeszcze trzeba będzie chwilę poczekać - podglądaliśmy i sprawdzaliśmy w Wawrzeńczycach, w gospodarstwie JeDynie. Jak ta wiosna kiełkuje i wzrasta i jaka jest smaczna opowiadała nam Daria Latała, rolniczka, która prowadzi gospodarstwo wraz ze swoją mamą.

Z Klaudią Radecką  ze Stowarzyszenia Otwarte Klatki zachęcaliśmy do Dnia Bez Mięsa, zwłaszcza, że niektóre krakowskie lokale gastronomiczne w ramach solidarności przeznaczyły część dochodu ze sprzedaży dań bezmięsnych na działania Stowarzyszenia, które zajmuje się ochroną zwierząt hodowlanych. 

No i niezawodna Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem przygotowała bardzo smaczną i przydatną nie tylko wiosną książkę.

Wyślij opinię na temat artykułu

Najnowsze

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię