|
|
Kraków 101.6 MHz
Kraków
101.6 MHz
Tarnów
101,0 MHz
Nowy Sącz
90,0 MHz
Zakopane
100,0 MHz
Andrychów
98,8 MHz
Gorlice
97,4 MHz
Krynica-Zdrój
102,1 MHz
Rabka-Zdrój
87,6 MHz
Szczawnica
90,0 MHz
|
Kontakt 4080 (SMS)
DZIEJE SIĘ COŚ W TWOJEJ OKOLICY?
SKONTAKTUJ SIĘ!
12 200 33 33 (antena)
12 630 60 00 (recepcja)
4080 (SMS)
500 202 323 (SMS i MMS)
redakcja@radiokrakow.pl
|
A
A
A

Przystanek Kulinarny na Wielkanoc

W Przystanku Kulinarnym w Wielką Sobotę, w dniu, w którym właściwie wszystko powinno być już gotowe na święta Wielkanocne rozmawialiśmy o świątecznych tradycjach i oczywiście o wielkanocnym jajku i...pisankach. O to jak smakuje Wielkanoc mieszkańców Krakowa pytał Bartek Grzankowski.

Posłuchaj sondy z mieszkańcami Krakowa

O świątecznej tradycji na stole i o tym dlaczego w Wielkanoc sałatka jarzynowa smakuje inaczej opowiadał Miłosz Kowalski, szef kuchni Restauracji Halicka.

Posłuchaj rozmowy z Miłoszem Kowalskim

Jak to w Wielkanoc, nie mogło zabraknąć jajka - a o jajkach wszystko wiedzą i na tysiąc sposobów potrafią przyrządzić matka i córka, Kasia i Zosia Pilitowskie.

Posłuchaj rozmowy z Kasią i Zosią Pilitowskimi

Od jajka do….pisanki. Tradycja zdobienia jaj przed świętami to najczęściej kultywowany zwyczaj wielkanocny w wielu domach. Niektórzy, ten zwyczaj zamieniają w prawdziwą sztukę. W tarnowskim muzeum etnograficznym już po raz trzydziesty zorganizowano  Regionalny Konkurs na Pisankę Ludową i Plastykę Obrzędową. Jak stworzyć pisankowe działo sztuki, skąd wziął się zwyczaj malowania jaj i i co nasi przodkowie malowali na jajach o tym z Urszulą Gieroń starszym kustoszem muzeum etnograficznego w Tarnowie rozmawiała Agnieszka Wrońska 

 

Posłuchaj rozmowy z Urszulą Gieroń

Z jajkiem prosto od kury.... a właściwie prosto z drukarni przyszła z wielkanocnymi życzeniami Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem.

Posłuchaj rozmowy z Pauliną Bandurą

33%
67%