|
|
Kraków 101.6 MHz
Kraków
101.6 MHz
Tarnów
101,0 MHz
Nowy Sącz
90,0 MHz
Zakopane
100,0 MHz
Andrychów
98,8 MHz
Gorlice
97,4 MHz
Krynica-Zdrój
102,1 MHz
Rabka-Zdrój
87,6 MHz
Szczawnica
90,0 MHz
|
Kontakt 4080 (SMS)
DZIEJE SIĘ COŚ W TWOJEJ OKOLICY?
SKONTAKTUJ SIĘ!
12 200 33 33 (antena)
12 630 60 00 (recepcja)
4080 (SMS)
500 202 323 (SMS i MMS)
redakcja@radiokrakow.pl
|
A
A
A

Przystanek Kulinarny na "oscypkowej" hali

Oscypki to jeden z ulubionych serów Polaków. Nie każdy jednak wie, że są niezwykle cenne. Są jednym z trzech polskich produktów w Światowej Arce Smaku, projekcie ekologicznym, który za cel postawił sobie zachowanie dla potomności najlepszych i najbardziej niezwykłych produktów kulinarnych w niezmienionej formie. Oscypki kojarzą sie nam z Tatrami, ale bacówki wyrabiające sery z owczego mleka rozsiane są nie tylko na Podhalu. W sobotnim Przystanku Kulinarnym byliśmy na Hali Majerz w Pienińskim Parku Narodowym, gdzie także powstają oscypki, redykołki, bundz czy żentyca. Z bacówki Wojciecha Komperdy pochodzą oscypki, którymi zajadał się następca brytyjskiego tronu książę Karol, a także prymas Polski Józef Glemp, czy metropolita krakowski arcybiskup Marek Jędraszewski.

Posłuchaj rozmowy z Hanną i Wojciechem Komperdami i Stanisławem Skubiszem

Jak mówili nam Hanna i Wojciech Komperdowie i Stanisław Skubisz praca na hali z owcami to praca od bardzo wczesnego poranka do wieczora.

Posłuchaj rozmowy z Hanną i Wojciechem Komperdami i Stanisławem Skubiszem

Bacowie Wojciech Komperda i Stanisław Skubisz pokazali nam bacówkę - miejsce, gdzie powstają sery i nie tylko.  By powstał idealny ser potrzeba wiele pracy i.....serca.

Posłuchaj rozmowy z bacami Wojciechem Komperdą i Stanisławem Skubiszem

Zdradzili nam też po czym poznać dobrego oscypka.

Posłuchaj rozmowy z bacami Wojciechem Komperdą i Stanisławem Skubiszem

Jak zwykle w Przystanku Kulinarnym była też książkowa propozycja i Paulina Bandura z krakowskiej księgarni Pod Globusem.

Posłuchaj rozmowy z Pauliną Bandurą

100%
0%