Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Przystanek Kulinarny na Krakowskiej Farmie Miejskiej

W sobotnim Przystanku Kulinarnym odwiedziliśmy miejsce, które tworzą prawdziwi ekologiczni ideowcy i zapaleńcy - pasjonaci sadzenia, hodowania i dzielenia się plonami. Byliśmy na niedawno powstałej Krakowskiej Farmie Miejskiej, miejscu, w którym na grządkach rośnie uprawiana całkowicie ekologicznie zielenina i nie tylko. To pierwszy z cyklu programów o rolnictwie miejskim, w którym naukowcy uparują ratunek dla coraz większej liczby ludzi. Bo to co jemy, będzie musiało się zmienić. I to nie za sto lat, lecz znacznie wcześniej - perspektywa braków żywności jest bowiem bliższa niż się nam wydaje, a miasta będą musiały same się wyżywić.

Z pomysłodawcami Krakowskiej Farmy Miejskiej Janem Szpilem, Apolinarym Żuchowiczem i Kubą Chochołowiczem rozmawialiśmy o samej idei, o tym jak uprawiają ziemię, co sadzą i dla kogo.

Krakowska Farma Miejska to nie jedyna ekologiczna inicjatywa, która ostatnio zaczęła się w Krakowie rozwijać. Artur Kinasz, jeden z założycieli Targu Pietruszkowego, stoi teraz za rodzinną inicjatywą "Bez Krowy w Krakowie" - na czym ona polega i jaki ma związek z Krakowską Farmą Miejską?

Z pomysłodawcami i założycielami Krakowskiej Farmy Miejskiej rozmawialiśmy też o tym czym jest rolnictwo wspierane społecznie i ilu ludzi mogą w tym momencie wykarmić zbiory z ich grządek.

Deser zaserwowała Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem, która przyniosła pełną smakowitych przepisów i niezwykłych smakowych połączeń książkę

Wyślij opinię na temat artykułu

Najnowsze

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię