|
|
Kraków 101.6 MHz
Kraków
101.6 MHz
Tarnów
101,0 MHz
Nowy Sącz
90,0 MHz
Zakopane
100,0 MHz
Andrychów
98,8 MHz
Gorlice
97,4 MHz
Krynica-Zdrój
102,1 MHz
Rabka-Zdrój
87,6 MHz
Szczawnica
90,0 MHz
|
Kontakt 4080 (SMS)
DZIEJE SIĘ COŚ W TWOJEJ OKOLICY?
SKONTAKTUJ SIĘ!
12 200 33 33 (antena)
12 630 60 00 (recepcja)
4080 (SMS)
500 202 323 (SMS i MMS)
redakcja@radiokrakow.pl
|
A
A
A

Przystanek Kulinarny na grillu

Przed weekendem, a zwłaszcza tym długim majowym niemal z każdej strony słychać mniej lub bardziej śmiałe "a może tak zrobilibyśmy grilla". Wiosenna pogoda sprzyja, w sobotnim Przystanku Kulinarnym postanowiliśmy dodatkowo rozbudzić apetyt i odkryć tajniki grillowania. Gośćmi programu byli Pavel Portoyan, mistrz grilla, twórca kultowego krakowskiego grilla na Lipowej, Ormianin i Keti Prangualaishvili, młoda ambasadorka Gruzji w Polsce.

Posłuchaj rozmowy z Pavlem Portoyanem i Keti Prangualaishvili

Grillowanie to w Armenii i Gruzji bardzo, ale to bardzo męskie zajęcie. To gospodarz domu przygotowuje grilla i mięso. Bo grillowanie to odrębna sztuka kulinarna. 

Posłuchaj rozmowy z Pavlem Portoyanem i Keti Prangualaishvili

Nasi goście zdradzili także jak zrobić najlepszego szaszłyka na świecie i co jeszcze powinno się znaleźć na stole, żeby pasowało do zgrillowanego mięsa.

Posłuchaj rozmowy z Pavlem Portoyanem i Keti Prangualaishvili

O to na co zwrócić uwagę, by przygotowany przez nas grill był nie tylko smaczny, ale także zdrowy nasza reporterka Joanna Orszulak pytała profesora Tadeusza Tuszyńskiego, rektora Krakowskiej Wyższej Szkoły Promocji Zdrowia.

Posłuchaj rozmowy z profesorem Tadeuszem Tuszyńskim

I jak zwykle w programie była Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem z książkową propozycją idealnie pasującą do grilla.

Posłuchaj rozmowy z Pauliną Bandurą

100%
0%