Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Przystanek Kulinarny na Dyniowisku w Lanckoronie

W sobotnie przedpołudnie Przystanek Kulinarny zawitał do Lanckorony - miejsca magicznego, które przyciąga artystyczne dusze i to w każdym wymiarze -od pasjonatów fotografii, przez miłośników rękodzieła aż po kulinarnych odkrywców. Tym razem Lanckorona stała się sceną wielkiego dyniowiska. W Lanckoronie kultura zawsze łączy się ze smakami -podkreślały stojące za tym i wielolma innymi wydarzeniami Anna Ciecieręga protagonistka Towarzystwa Przyjaciół Lanckorony, Renata Bukowska z Gościnca 4 Żywiołów, Renata Vandelot z Leśnego Ogrodu i Jola Hytkowska z Zagrody Ławeczki. Opowiadały o tym skąd się wziął pomysł na dyniowisko, o idei jaka przyświeca organizowanym w Lanckoronie wydarzeniom i o roku, w którym dynie dosłownie się rozszalały.

fot.Anna Gawryszewska -Rok w Lanckoronie

Była mowa o tym jak dynia wpływa na nasz nastroj, o kiszeniu dyni i nie tylko, dyskusja o najlepszej zupie dyniowej i dlaczego tak ważne jest co się do niej dodaje.

Były też  oczywiście dyniowe przepisy Cafe "Pensjonat" z Lanckorony.

Ciasto dyniowe: 
2 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru (najlepiej pół na pół: biały z brązowym lub sam brązowy), 1 szklanka oleju słonecznikowego, 3 jajka, 1 szklanka startej dyni, łyżeczka wanilii, cynamonu, kardamonu, łyżeczka sody oczyszczonej, 3 łyżeczki miodu. 

Wszystkie składniki wymieszać, ciasto powinno być lejące się, jeśli jest zbyt gęste trzeba dodać troszkę mleka. Piec godzinę w temperaturze 180 st. C.

Opracowanie przepisu: Agnieszka Teodorczuk

Zupa dyniowa 
(garnek dla rodziny): połowa małej dyni, 3 marchewki, 1 pietruszka, mały seler, 1 cebula. Przyprawy - mielona kolendra, sól, pieprz kolorowy, 2 łyżeczki curry, po pół łyżeczki mielonego imbiru, kardamonu, kminu rzymskiego oraz wędzonej papryki, oliwa z oliwek lub masło, kilka łyżek śmietany lub pół szklanki mleczka kokosowego, zielona pietruszka i listki mięty oraz ziarna dyni lub słonecznika do posypania (najlepiej podprażone na patelni). 

Dynię kroimy w kostkę i dusimy na patelni na maśle lub na oliwie z oliwek razem z przyprawami - imbir, kardamon, kmin rzymski (kumin), kolendra. W tym samym czasie w garnku podsmażamy cebulę, dodajemy marchew, seler, pietruszkę, zalewamy wodą i gotujemy ze szczyptą soli. Uduszoną na patelni dynię dodajemy do garnka i przyprawiamy sypkim curry. Gotujemy warzywa aż zmiękną, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką wędzoną, domową „vegetą” bez chemii. Odkładamy garnek do ostygnięcia. Następnie miksujemy całość na krem z dodatkiem śmietany lub mleczka kokosowego (wersja wegańska). Zupę podajemy posypaną ziarnami oraz poszatkowaną zieloną pietruszką i miętą.

Opracowanie przepisu: Dominika Zaręba

 

W Lanckoronie pełnej magii Przystanek Kulinarny gościł w miejscu, które właśnie pozwoliło uchylić nieco rąbka swoich tajemnic. Pozwoliło się odkrywać na nowo. To budynek z absolutnie niezwykłą historią - była tu kiedyś i szkoła i schronisko młodzieżowe. Ale jak się okazuje - nie tylko. O sensacyjnych odkryciach opowiadali właściciele budynku Dagmara i Piotr Ciastek.

I jak zwykle na deser w Przystanku Kulinarnym była książka od Pauliny Bandury z krakowskiej Księgarni pod Globusem

Wyślij opinię na temat artykułu

Najnowsze

  • 20:46

    Uwaga kierowcy - utrudnienia na obwodnicy Krakowa. Między węzłami Kraków Skawina a Kraków Południe w stronę Tarnowa… https://t.co/aWCDRAdztU

  • 18:19

    Kraków: prokuratura złożyła apelację od wyroku dla aktora Jerzego S. https://t.co/4IBqL4fLxF

  • 15:39

    #PomysłNaMajówkę w Bobowej. Choć Żydzi nie powrócili do miasteczka na stałe po II wojnie światowej, to jednak samo… https://t.co/KDQZOGN34I

  • 13:55

    RT @Kamil_Wszolek: Jak przygotować dziecko do życia w sieci? O tym porozmawiam dziś z Magdaleną Bigaj autorką książki "Wychowanie przy ekr…

  • 12:33

    W maju w Pobiedniku Wielkim startuje 60. Lot Południowo-Zachodniej Polski im. Franciszka Żwirki https://t.co/p8YpCu8qgJ

  • 11:03

    Utrudnienia na drodze wojewódzkiej 783. W Makowie w powiecie miechowskim doszło do zderzenia trzech samochodów: cię… https://t.co/vHPqQzgNvM

  • 10:11

    #RozmowaRadiaKraków @Lukasz_Kmita: Rozważam wydanie rozporządzenia ws. zakazu przebywania na terenach zagrożonych z… https://t.co/IK9DHSKekF

  • 09:44

    Pojawiło się nowe zapadlisko na os. Gaj w Trzebini https://t.co/S6agoI2Hw1

  • 09:21

    Utrudnienia na drodze wojewódzkiej 955. W Sułkowicach w powiecie myślenickim doszło do zderzenia dwóch samochodów o… https://t.co/2WKuvfJcrm

  • 08:54

    Piękna pogoda przyciągnęła w weekend turystów w Tatry. Ratownicy mieli ręce pełne roboty https://t.co/FkW6kCjZeH

  • 08:13

    RT @j_banka: Porannym gościem @RadioKrakow będzie dzisiaj małopolski wojewoda @Lukasz_Kmita @Malopolski_UW . Zapraszam o 8.16. https://t.co…

  • 07:56

    RT @BartMaziarz: Planowana przy @Grupa_Azoty spalarnia śmieci nie ma jeszcze decyzji środowiskowej, ale @GKadzielawski w rozmowie z @RadioK…

  • 07:27

    Synoptyk IMGW: początek tygodnia pochmurny i z deszczem https://t.co/txUCfQB0px

  • 18:05

    73 zakażenia koronawirusem; bez przypadków śmiertelnych osób z COVID-19 https://t.co/6G6r9bRt7B

  • 16:37

    Podhale: sezon pasterski uroczyście zainaugurowany; owce poświęcone https://t.co/blorc5sabb

  • 16:13

    RT @magdalenazbylu1: Zyngierki z Maruszyny i Mali Wiyrchowianie z Bukowiny Tatrzańskiej zgarniają pierwszą nagrodę na Festiwalu Złote Kierp…

  • 15:12

    Z kolei w miejscowości Kąclowa w woj. nowosądeckim na drodze wojewódzkiej 981 doszło do kolizji 3 aut. Tu na szcz… https://t.co/xyILn3RcVd

  • 15:11

    Uwaga na drogach. W miejscowości Grodzisko w gminie Skała doszło doz zderzenia motocykla i samochodu osobowego. Jed… https://t.co/p0hXuo1BNl

  • 13:13

    Nowy Sącz: trwa akcja Pola Nadziei [ZDJĘCIA] https://t.co/mSxvmJM8Su

  • 11:43

    Cracovia Maraton wystartował po raz dwudziesty https://t.co/RRWB0mnjbz

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię