Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Przystanek Kulinarny i suplementy diety

Można je już kupić dosłownie wszędzie – nie tylko w aptece, ale także w supermarketach, małych sklepikach osiedlowych, w siłowniach, a nawet ...na stacjach benzynowych. W sobotnim Przystanku Kulinarnym wróciliśmy do tematu suplementów diety. Bo jak pokazują wstępne badania rynku w pandemii ...sięgamy po nie jeszcze częściej. Powodów może być kilka. Przebywając więcej w domach, częściej włączamy telewizję, w której co chwilę pojawiają się reklamy różnych preparatów, które mają wspomóc nasz organizm. W ciągu ostatnich lat liczba reklam suplementów diety wzrosła o ponad 20 procent. Diagnozujemy swój stan zdrowia na podstawie tego co widzimy i słyszymy, a przecież te same objawy – choćby przemęczenie, apatia czy brak apetytu mogą mieć różne przyczyny, niekoniecznie związane z brakiem magnezu, witamin, czy innej substancji sugerowanej przez reklamę. Po drugie, w dobie pandemii częściej myślimy o zdrowiu, chcemy się jakoś zabezpieczyć, pomóc naszemu organizmowi – co się chwali - ale wybieramy drogę na skróty – sięgamy po suplementy bez konsultacji z lekarzem, bez refleksji, że przecież odporność możemy doskonale wspomóc odpowiednią dietą i tym co dała nam matka natura.

fot.Pixabay

O suplementach diety, ich wartości dla organizmu, ale także niebezpieczeństwami związanymi z ich zażywaniem opowiadała profesor Bożena Muszyńska z Katedry i Zakładu Botaniki Farmaceutycznej Wydziału Farmaceutycznego Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego.

 

 

Aż siedemdziesiąt dwa procent Polaków deklaruje, że przyjmuje suplementy diety, z czego prawie połowa robi to regularnie. Niestety często kierujemy się myśleniem „wezmę, na pewno mi nie zaszkodzi”, co jak przed chwilą mówiła profesor Bożena Muszyńska wcale nie jest prawdą – bo może dojść do przedawkowania suplementów, a ponadto mogą one w niekorzystny sposób wpływać na efekty stosowanych leków. „Na wzrok’, „na wątrobę”, „oczyszczające z toksyn”, „wzmacniające odporność” – po jakie suplementy najczęściej sięgamy i skąd czerpiemy o nich wiedzę – sprawdzał wśród krakowian nasz reporter Bartłomiej Bujas.

Profesor Bożena Muszyńska z Katedry i Zakładu Botaniki Farmaceutycznej Wydziału Farmaceutycznego Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego podpowiadała gdzie naturalnie znaleźć potrzebne nam witaminy i minerały i jak zadbać o nasz "drugi mózg" czyli jelita.

Dlaczego trzeba powiedzieć zdecydowane NIE fast-foodom i mocno przetworzonej żywności i jak się do tego zabrać radziła dietetyk kliniczny Katarzyna Turek- Kawecka, która z pacjentami bariatrycznymi wypracowuje nowe nawyki żywieniowe.

Wyślij opinię na temat artykułu

Najnowsze

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię