|
|
Kraków 101.6 MHz
Kraków
101.6 MHz
Tarnów
101,0 MHz
Nowy Sącz
90,0 MHz
Zakopane
100,0 MHz
Andrychów
98,8 MHz
Gorlice
97,4 MHz
Krynica-Zdrój
102,1 MHz
Rabka-Zdrój
87,6 MHz
Szczawnica
90,0 MHz
|
Kontakt 4080 (SMS)
DZIEJE SIĘ COŚ W TWOJEJ OKOLICY?
SKONTAKTUJ SIĘ!
12 200 33 33 (antena)
12 630 60 00 (recepcja)
4080 (SMS)
500 202 323 (SMS i MMS)
redakcja@radiokrakow.pl
|
A
A
A

Przystanek Kulinarny - back to the future

W pierwszym w nowym roku programie Przystanek Kulinarny zabraliśmy Państwa w kulinarną przyszłość. Tę najbliższą, tę nieco bardziej odległą i tę kosmiczną, w dosłownym tego słowa znaczeniu. Przyjrzeliśmy się jej i z punktu widzenia tego, co na naszych talerzach będzie modne w 2018 roku i z punktu widzenia naukowego, czyli o czym powinniśmy pamiętać . Rozmawialiśmy o tym czym jest tak zwana novel food i czy to odległa przyszłość, a także o tym co je się w....kosmosie i co będziemy jeść jak już ludzkość skolonizuje Marsa. Zacznijmy od tego co będzie rządzić w najbliższych dwunastu miesiącach. Ubiegły rok upłynął pod znakiem avocado, które było przyrządzane i podawane na setki sposobów. Coraz wyraźniej było też widać rosnącą świadomość tego co jemy i zmieniające się podejście do zdrowia i środowiska. Podejście "eko" ma też dominować w 2018 roku.

Posłuchaj Joanny Orszulak o kulinarnych trendach 2018

Konsument w 2018 roku ma być bardziej świadomy tego co je - o nowych wytycznych w zakresie żywienia, o tym, czym jest novel food i co będziemy jeść w przyszłości opowiadała profesor Renata Kostogrys z Katedry Żywienia Uniwersytetu Rolniczego 

Posłuchaj rozmowy z profesor Renatą Kostogrys

W kulinarną wyprawę w kosmos, i to dosłownie zabrał nas  Łukasz Wilczyńsko, prezes Europejskiej Fundacji Kosmicznej. Była mowa o tym co je i pije się w kosmosie, o tym co udało się uwarzyć na orbicie, a także o tym dlaczego w kosmosie chleb jest zakazany. 

Posłuchaj rozmowy z Łukaszem Wilczyńskim

Oczywiście jak zawsze w programie Przystanek Kulinarny odwiedziła nas Paulina Bandura z krakowskiej księgarni Pod Globusem przynosząc ze sobą książkę o kulinarnych rzeczach niezmiennych - takie które były, są i pewnie zawsze będą.

Posłuchaj rozmowy z Pauliną Bandurą

100%
0%