|
|
Kraków 101.6 MHz
Kraków
101.6 MHz
Tarnów
101,0 MHz
Nowy Sącz
90,0 MHz
Zakopane
100,0 MHz
Andrychów
98,8 MHz
Gorlice
97,4 MHz
Krynica-Zdrój
102,1 MHz
Rabka-Zdrój
87,6 MHz
Szczawnica
90,0 MHz
|
Kontakt 4080 (SMS)
DZIEJE SIĘ COŚ W TWOJEJ OKOLICY?
SKONTAKTUJ SIĘ!
12 200 33 33 (antena)
12 630 60 00 (recepcja)
12 630 62 06 (reklama)
4080 (SMS)
500 202 323 (SMS i MMS)
redakcja@radiokrakow.pl
reklama@radiokrakow.pl
|
A
A
A

Słodkie i zdrowe przekąski dla najmłodszych

Ciasto szpinakowe, lody marchewkowe, krem czekoladowy bez cukru. Brzmi przede wszystkim zdrowo, ale czy to smaczne przekąski? Autorka książki "Słodki przepis na alergię" twierdzi, że tak. Przecież dzieci, nawet te z alergią pokarmową, lubią słodycze. Teraz, gdy wyostrzono przepisy dotyczące żywienia dzieci w szkołach oraz "uzdrowiono" asortyment sklepików szkolnych, mamy przepis na zdrowe łakocie na przerwę międzylekcyjną.

Posłuchaj rozmowy Sylwii Paszkowskiej z dr Małgorzatą Kalembą-Drożdż

Zdrowe lizaki? Ależ tak! Zdjęcia dzięki uprzejmości gościa programu

O zdrowych łakociach i słodkich przekąskach dla alergików rozmawialiśmy z gościem programu "Przed hejnałem" - dr Małgorzatą Kalembą-Drożdż - autorką książki "Słodki sposób na alergię". 

Oto jeden ze słodkich przepisów proponowanych przez naszego gościa. Więcej na autorskim blogu

 

Drożdżowe muffinki z kruszonką (bez jajek, bezmleczne)

1,5 szklanki mąki
4 łyżki oliwy lub roztopionej margaryny
3/4 szklanki mleka (np owsianego lub migdałowego)
7 g suszonych drożdży 
2 łyżki miodu lub brązowego cukru
1 łyżka cukru z wanilią
szczypta soli

Kruszonka:
3 łyżki cukru pudru
4 łyżki mąki
olej lub oliwa

Zmieszać mąkę z drożdżami, solą i cukrem. Dolać letnie mleko i oliwę, wyrobić na gładkie ciasto. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (podwojenia objętości) około godziny. Potem urywać ciasto po kawałku i wrzucać do papilotek. Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Przygotować kruszonkę dolewając tyle oliwy, żeby się ładnie zagniotła. Muffinki posypać kruszonką i piec 12-15 minut w 180°C.

Fot. dzięki uprzejmości autorki bloga

 

 

0%
0%