Jod jest krytycznym mikroelementem dla rozwoju mózgu u dzieci. W okresie ciąży znacznie wzrasta zapotrzebowanie na jod, którego ilość spożywana w codziennej diecie kobiety często staje się niewystarczająca.

Nawet niewielki niedobór jodu naraża jej dzieci na ryzyko upośledzenia funkcji poznawczych i obniżenia ilorazu inteligencji. Większość matek nie jest jednak świadoma konsekwencji niskiego spożycia jodu na rozwój ich dzieci. Naukowcy obawiają się, że nawet 50 proc. wszystkich noworodków w Europie nie osiągnie pełni swoich funkcji poznawczych z powodu niedoboru jodu.

18 kwietnia, prezentując na Uniwersytecie Jagiellońskim „Krakowską deklarację o jodzie”, naukowcy biorący udział w projekcie „EUthyroid” finansowanym przez Unię Europejską, wspierani przez kilka współpracujących organizacji, zaapelowali do europejskich decydentów o wspieranie działań mających na celu wyeliminowanie niedoboru jodu. WIĘCEJ