Strapačky s kyslou kapustou a slaninkou
Slovenská kuchyňa obľubuje sýte múčne jedlá. Jedným z nich sú Strapačky s kyslou kapustou. Strapačky alebo inak zvané Halušky si tradične pripravíme zo zemiakov a múky, prípadne iba z múčneho cesta do ktorého pridáme vajce. Od každého záleží aké halušky preferuje.
INGREDIENCIE:
600 g zemiakov
500 g polohrubej múky
500 g kyslej kapusty
300 g prerastenej slaniny
1 cibuľa
mleté čierne korenie
soľ
olej alebo tuk
POSTUP:
Najprv očistíme zemiaky. Následne ich nastrúhame na jemnom strúhadle prípadne na jemno rozmixujeme. Komu je ako výhodnejšie. Pridáme múku, jemne osolíme a vymiešame redšie cesto. Ak je cesto príliš riedke, tak dosypeme múku. Ak je naopak veľmi tuhé, tak pridáme trocha vody na zjemnenie. Do veľkého hrnca dáme zovrieť vodu. Cesto pretlačíme cez sitko na halušky do vriacej osolenej vody. Premiešame a po vyplávaní na povrch sitom halušky povyberáme do misy. Aby sa halušky nelepili môžeme do nich dodať trocha masla. Slaninu nakrájame na kocky, na panvici opražíme do chrumkava a následne vyberieme. Do výpeku pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku, ktorú na panvici pražíme dozlatista. Zvlášť do hrnca dáme na cibuľke a oleji podusiť kapustu, aby zmäkla. Kapustu pred varením dôkladne premyjeme a pokrájame na menšie kúsky. Podusenú a zmäknutú kapustu zmiešame s opraženou cibuľkou a premiešame s haluškami. Môžeme dochutiť podľa chuti soľou a čiernym korením. Strapačky rozdelíme na taniere a podávame posypané opraženou slaninkou. Dobrú chuť!
Strapačky s kyslou kapustou a slaninkou (Kluski z surowych ziemniaków z kiszoną kapustą i boczkiem)
Czas gotowania: 45 - 60 min
Ilość porcji: 4 - 5
SKŁADNIKI:
600 g ziemniaków
500 g mąki krupczatki
500 g kiszonej kapusty
300 g boczku
1 cebula
pieprz mielony
szczypta soli
olej lub tłuszcz
PRZYGOTOWANIE:
Najpierw obieramy ziemniaki. Obrane i umyte ziemniaki zetrzemy na tarce z cienkimi oczkami, lub zmiksujemy blenderem na pożądaną konsystencję. Jak komu wygodniej. Dodajemy mąki, szczyptę soli i wymieszamy ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie, dodajemy mąki. I odwrotnie, jeżeli jest za bardzo gęste, dolewamy trochę wody. W dużym garnku zagotujemy wodę. Ciasto przeciskamy przez metalowy durszlak do gotującej się osolonej wody. Pomieszamy, krótko pogotujemy a jak kluski wypłyną odcedzamy je i wkładamy do miski. Żeby się kluski nie kleiły, dodajemy trochę masła. Wcześniej pokrojony w kostkę boczek wrzucamy na patelnie i smażymy. Chrupiący boczek wyjmujemy z patelni. Do pozostałego z boczku tłuszczu wrzucamy drobniutko pokrojoną cebulę i zeszklimy ją. W innym większym garnku na oleju i cebuli dusimy kapustę, tak aby była miękka. Można ja podlać trochę wodą. Przed wstawieniem kapustę zmyjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Uduszoną na miękko kapustę mieszamy z usmażoną cebulą i kluskami. Możemy doprawić solą i pieprzem. Wymieszane kluski wykładamy na talerze i dekorujemy skwarkami z boczku. Smacznego!