PLNENÉ MORČACIE REZNE

 

Čas prípravy: 60 – 90 min

Počet porcií: 3 – 4

 

Na plnené morčacie rezne potrebujeme:

600 g morčacích pŕs – približne 5 rezňov

5 plátkov šunky

5 plátkov tvrdého syra

50 g syra niva – syr s modrou plesňou

soľ

mleté čierne korenie

mletá červená paprika

250 g paradajok

2 strúčiky cesnaku

sušená bazalka

 

Najprv morčacie rezne mierne naklepeme, najlepšie pod fóliou. Následne ich osolíme a na každý uložíme plátok šunky, ktorý prekryjeme plátkom tvrdého syra. Na vrch dáme kúsok syra niva približne 10 g. Ak má niekto rád syr s modrou plesňou, tak jeho množstvo môže zväčšiť podľa svojej chuti. Naplnené rezne preložíme na polovicu, okraje spevníme špáradlami, osolíme, nakoreníme a posypeme mletou červenou paprikou. Následne na panvici zohrejeme olej a rezne na ňom opražíme z oboch strán. Keď zmenia farbu a sú z každej strany aspoň do polovice hotové vtedy ich vyberieme a uložíme do pekáča alebo do misy z jánskeho skla. Na opražené rezne môžeme dodať plátok masla. Pečieme pri teplote 200 °C – 20 až 30 minút. Paradajky pokrájame na menšie kúsky a dáme na panvicu do výpeku. Pridáme nadrobno nakrájaný cesnak, osolíme a krátko dusíme. Podľa chuti paradajky dochutíme cukrom a posypeme bazalkou. Všetko poriadne premiešame a krátko dusíme. Rezne servírujeme pokrájané na hrubšie plátky s dusenými paradajkami. Ako prílohu k rezňom podávame pečené alebo opekané zemiaky prípadne zemiakové pyré ozdobené petržlenovou vňaťou alebo kúskami kôpru. Dobrú chuť!

 

FASZEROWANE KOTLETY Z INDYKA

Do tej pory przygotowywaliśmy przeważnie dania mączne bez mięsa. Dzisiaj dla odmiany ugotujemy coś dla miłośników mięsa, konkretniej dla miłośników kotletów. Łatwy w przygotowaniu przepis dla bardziej wymagających smakoszy. 

 

Czas przygotowania: 60 – 90 min

Ilość porcji: 3 – 4

 

Niezbędne składniki:

600 g piersi z indyka – około 5 kotletów

5 plastrów szynki

5 plastrów sera żółtego

50 g sera pleśniowego typu Lazur (lub słowackiego typu Niva)

sól

pieprz czarny mielony

papryka czerwona mielona

250 g pomidorów

2 ząbki czosnku

bazylia suszona

 

Najpierw kotlety klepiemy, najlepiej w folii i posolimy. Na każdym położymy plasterek szynki a następnie plasterek sera żółtego. Potem do wewnątrz wkładamy około 10 g sera pleśniowego typu Lazur – na przykład kwadrat o rozmiarze 1x1 cm. Jeżeli ktoś lubi może dodać więcej. Kotlet z nadzieniem składamy na pół i zamykamy kieszonkę za pomocą wykałaczek do szaszłyków. Posolimy, dodamy pieprz i czerwoną paprykę. Kładziemy na patelnię i smażymy z obydwu stron do uzyskania koloru złotego. Mięso musi być miękkie. Jeśli kotlety są już usmażone wyjmujemy je i kładziemy do naczynia żaroodpornego. Na podsmażone kotlety można położyć plasterek masła. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 200°C około 20 do 30 minut. Pomidory kroimy na mniejsze kawałki i wsypujemy na patelnię, gdzie wcześniej było podsmażane mięso. Dodajemy na drobno posiekany czosnek, sól i chwilę dusimy. Doprawiamy cukrem i bazylią. Pomieszamy i krótko dusimy. Kotlety serwujemy pokrojone na grubsze kawałki s duszonymi pomidorami. Podajemy do nich ziemniaki pieczone albo opiekane lub puree przyozdobione natką pietruszki lub koperkiem. Smacznego!