Bryndzové halušky (PL):
Bryndzové halušky (kluski z surowych ziemniaków)
Czas gotowania: 45 - 60 min
Ilość
porcji: 4 - 5
SKŁADNIKI:
700 g ziemniaków
500 g mąki krupczatki
50 g boczku
120 g bryndzy
120 ml śmietany 12%
szczypta soli
PRZYGOTOWANIE
Najpierw w dużym garnku gotujemy wodę, dodajemy szczyptę soli a póki się woda zagotuje przygotujemy ciasto na „haluszki“. Obrane i umyte ziemniaki zetrzemy na tarce z cienkimi oczkami, dodamy trochę soli, mąki i zmieszamy. Jeżeli ziemniaki mają w sobie dużo wody i ciasto jest za rzadkie dodajemy mąki, żeby zrobiło się gęstsze. Najlepiej dodawać mąki po trochę i jedną „haluszkę“ ugotować próbnie w wodzie i spróbować. Nie może się rozklejać i musi być kształtna oraz miękka. Jeśli ciasto ma już odpowiednią konsystencję wyjmujemy je z miski i za pomocą drewnianej łyżki przeciskamy przez durszlak. Używamy specjalnego metalowego durszlaka do „haluszek“ z grubymi oczkami. Praktyczna rada! – Durszlak można trochę podgrzać nad gorącą parą, żeby się ciasto na durszlaku nie kleiło.
Do wody dodajemy trochę oleju, żeby się „haluszki“ nie sklejały. Następnie należy je przemieszać i zaczekać aż wypłyną. Krótko je pogotujemy, pomieszamy i odcedzamy z wody do dużej misy. Bryndzę wymieszamy razem ze śmietaną i połączymy z „haluszkami“.
Wcześniej pokrojony w kostkę boczek wrzucamy na patelnie i smażymy, żeby był chrupiący.
„Haluszki” wymieszamy z bryndzą i śmietaną, wyłożymy na talerz i udekorujemy skwarkami z usmażonego boczku.
Wskazówki! Jeśli ktoś lubi, może zamiast boczku posypać „haluszki“ świeżo pokrojonym szczypiorkiem.
Smacznego!
Bryndzové halušky (SK):
Čas: 45 – 60 min
Počet porcií: 4 - 5
Na prípravu halušiek potrebujeme:
700 g zemiakov
500 g hladkej múky, môže byť aj polohrubá
50 g údenej slaniny
120 g bryndze
120 ml smotany – 12 %
Trocha soli
Najskôr do väčšieho hrnca dáme variť osolenú vodu a kým nám zovrie, pripravíme cesto na halušky. Očistené a umyté zemiaky nastrúhame do misky na najjemnejšom strúhadle. Pridáme trocha soli, hladkú múku a poriadne premiešame. Veľmi záleží od kvality zemiakov. Ak obsahujú veľa vody a cesto sa nám zdá riedke, zahustíme ho ešte podľa potreby hrubou múkou do požadovanej konzistencie. Malo by byť hustejšie, ale nie príliš... Najlepší spôsob je zahusťovať postupne a vždy jednu malú halušku skúsiť samú uvariť vo vode a ochutnať. Nesmie sa rozpadnúť, musí držať tvar, ale zároveň byť mäkká. Následne odoberieme z misky kus cesta, ktoré pretláčame do vriacej vody pomocou varechy cez sitko na halušky. Do vody môžeme pridať trochu oleja, aby sa halušky nelepili. Používame špeciálne nerezové sito s veľkými otvormi. Praktická rada – sitko trochu nahrejeme nad teplou parou, aby sa cesto nelepilo. Premiešame varechou a počkáme, kým halušky vyplávajú na povrch.
Krátko povaríme, premiešame varechou a postupne povyberáme do väčšej hlbšej nádoby. Bryndzu zmiešame so smotanou a následne vmiešame do halušiek.
Slaninu nakrájame na drobnejšie rezance, prípadne štvorčeky. ktoré potom osmahneme na panvici.
Halušky zmiešané s bryndzou dáme na tanier a vrch posypeme opraženou slaninkou.
Dobrú chuť!