Folie biopolimerowe mogą przedłużyć przechowywanie żywności o kilka dni. Zostały wzbogacone w aktywne właściwości jak na przykład   nanocząstki srebra oraz selenu . "Ponieważ powstają na bazie alg czerwonych i żelatyny, są również w stu procentach biodegradowalne" - mówi dr Ewelina Jamróz z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.

Biopolimerowa folia, której matrycę stanowi kompleks polisacharydu oraz białka, potrafi rozłożyć się całkowicie w glebie już w cztery tygodnie.
Folie wykazują silne właściwości antymikrobiologiczne, a  owoce w nich przechowywane,  np.  mini kiwi, zachowały świeżość  4-6 dni dłużej. Obecnie trwają badania nad zastosowaniem folii wzbogaconych w różne dodatki aktywne: olejki eteryczne, ekstrakty roślinne, nanowypełniacze oraz bioaktywne peptydy. Folie te mogą znaleźć swoje zastosowanie na rynku opakowań jednorazowych, na którym od lat niechlubnym liderem jest coraz powszechniej krytykowany plastik.

Audycję przygotowała Ewa Szkurłat