Symbiozy z mikroorganizmami ogromnie wpłynęły i wciąż wpływają na biologię i ewolucję gatunków.  W szybko zmieniającym się świecie w którym żyjemy, nie ma wątpliwości, że mikroorganizmy symbiotyczne będą nadal wywierać znaczący, a być może coraz większy, wpływ na populacje i społeczności roślin i zwierząt oraz na ich zdolność do radzenia sobie z wyzwaniami środowiskowymi. I tak np. owady (pluskwiaki) z grupy Auchenorrhyncha, obejmującej cykady i kilka nadrodzin piewików, są gospodarzami najbardziej wyspecjalizowanych znanych endosymbiontów. Mikroby te są niezbędne dla gospodarzy, ponieważ wytwarzają niezbędne dla nich aminokwasy i witaminy których brakuje w soku roślinnym którym się odżywiają. Symbionty były dziedziczone, czyli przekazywane przez matki do potomstwa, przez bardzo długi czas - w niektórych przypadkach nawet 300 milionów lat. W tym czasie utraciły nawet 98% wyjściowego zestawu genów, i stały się całkowicie zależne od gospodarzy. Jednak w wielu liniach Auchenorrhyncha, pierwotne symbionty zostały zastąpione lub uzupełnione przez inne mikroorganizmy: bakterie lub grzyby.
Z dr Piotrem Łukasikiem z Uniwersytetu Jagiellońskiego rozmawiała Ewa Szkurłat