Dr inż. Marcin Malec i dr inż. Marcin Morawski z Wydziału Mechanicznego PK skonstruowali urządzenie do osuszania i kremowania miodu oraz wielofunkcyjne urządzenie do obróbki produktów pszczelich. Proces osuszania miodu, a więc czynność niezbędna do tego, by został on dopuszczony do sprzedaży, może trwać nawet dwa dni. Produkt wprowadzony na rynek przez AquaBeeTech skraca ten czas o 50 proc. O połowę zmniejsza też zużycie energii, co z kolei przynosi realne oszczędności dla właścicieli pasiek. Wynalazek przydatny jest także przy kremowaniu miodu. Urządzenie potrzebuje do skremowania 50 litrów produktu zaledwie 3 godzin, a nie – jak do tej pory – 12 lub 24.
Założyciele AquaBeeTech zaznaczają, że ich produkt skierowany jest głównie do właścicieli małych pasiek, których liczebność w Polsce szacują na około 20 tys. Urządzenie do mechanicznego osuszania miodu jest tańsze, łatwiejsze w obsłudze i poręczniejsze od obecnie dostępnych na rynku maszyn. Audycję przygotowała Ewa Szkurłat
- A
- A
- A
AquaBeeTech czyli osuszanie miodu
To może być wybawienie dla wielu pasiek, które mają miód ze zbyt dużą iloscią wody. Dzięki AquaBeeTech możliwe będzie wyraźnie skrócenie czasu produkcji miodu oraz minimalizacja kosztów niezbędnych przy jego wytwarzaniu.Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
21:53
Czym jest rekonstrukcja rządu?
-
21:25
Nie żyje 8-latek ranny w wypadku w Spytkowicach
-
20:58
Ekstraklasa rośnie w siłę. Małopolskie kluby zaczynają nowy sezon
-
20:30
Otwarcie ulicy Krakowskiej w Nowym Sączu
-
20:16
Cracovia bije mistrza na jego stadionie
-
19:39
Rekonstrukcja bitwy o Tobruk na Pustyni Błędowskiej. Stu rekonstruktorów w akcji
-
19:01
Renesansowy balkon na wieży Mariackiej odzyskuje dawny blask
-
17:41
Zwycięski Bruk-Bet, Wieczysta z remisem
-
16:56
"Dzieciaki kontra kryzys" i "Podaj dalej" – książki, które budują most między pokoleniami i uczą, że dobro wraca
-
16:48
Nowy odcinek ścieżki wokół Pustyni Błędowskiej już otwarty [ZOBACZ ZDJĘCIA]
-
16:34
Letnie święto animacji w Krakowie
-
22:30
Karczmy na lodzie i sarmacki horror, czyli wokół "Krzywdy" Pawła Rzewuskiego