|
|
Kraków 101.6 MHz
Kraków
101.6 MHz
Tarnów
101,0 MHz
Nowy Sącz
90,0 MHz
Zakopane
100,0 MHz
Andrychów
98,8 MHz
Gorlice
97,4 MHz
Krynica-Zdrój
102,1 MHz
Rabka-Zdrój
87,6 MHz
Szczawnica
90,0 MHz
|
Kontakt 4080 (SMS)
DZIEJE SIĘ COŚ W TWOJEJ OKOLICY?
SKONTAKTUJ SIĘ!
12 200 33 33 (antena)
12 630 60 00 (recepcja)
4080 (SMS)
500 202 323 (SMS i MMS)
redakcja@radiokrakow.pl
|
A
A
A

Nieco inny kurczak

Kurczak w karmelu i ogórkami - czy to nie brzmi fascynująco? Taką oto potrawę proponuje Maciek Dąbrowski - dobra i piękna, a to nieczęste połączenie. O tym, jak ją przygotować z Maćkiem Dąbrowskim rozmawia Marzena Florkowska. Posłuchaj:

Posłuchaj rozmowy Marzeny Florkowskiej z Maćkiem Dąbrowskim

Fot. Maciej Dąbrowski

Składniki:

Filet z kurczaka, ogórki konserwowe, cebula. sos sojowy, ryż.

Wszystkie składniki kroimy w długie paski, kurczaka należy skropić sosem sojowym, Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, rozpuszczamy cukier, karmelizujemy go i do jasnego karmelu wrzucamy kurczaka, cebulę, ogórki konserwowe. Po około 5 minutach smażenia i ciągłego mieszania danie jest gotowe. Jeżeli wcześniej mamy przygotowany ryż, to możemy zapraszać gości do stołu.

Cały sekret tego dania polega na tym, żeby smażyć kurczaka w małych porcjach, dodając do każdej z nich inną ilość karmelu, a następnie wszystkie te porcje wymieszać razem. Dzięki temu brąz nie będzie jednolity, a dodatkowo urozmaicony jeszcze przebijającą zielenią ogórka. Dane dobre i piękne. 

 

Fot. Maciej Dąbrowski

0%
0%
WASZE KOMENTARZE

Liczba komentarzy: 0