|
|
Kraków 101.6 MHz
Kraków
101.6 MHz
Tarnów
101,0 MHz
Nowy Sącz
90,0 MHz
Zakopane
100,0 MHz
Andrychów
98,8 MHz
Gorlice
97,4 MHz
Krynica-Zdrój
102,1 MHz
Rabka-Zdrój
87,6 MHz
Szczawnica
90,0 MHz
|
Kontakt 4080 (SMS)
DZIEJE SIĘ COŚ W TWOJEJ OKOLICY?
SKONTAKTUJ SIĘ!
12 200 33 33
12 630 60 00
4080 (SMS)
500 202 323 (SMS i MMS)
redakcja@radiokrakow.pl
|

Farmagedon czyli cała prawda o warunkach przemysłowej hodowli zwierząt

0

A
A
A

Do Małopolski przyjechał Philip Lymbery - autor książki "Farmageddon". Przez 3 lata podróżował po świecie i przyglądał się jak wygląda "od kuchni" przemysłowa hodowla zwierząt. Jak wpływa ona na ludzi,zwierzęta i środowisko.  W Polsce z mięsem z przemysłowego chowu możemy się zetknąć m.in.  w supermarketach należących do międzynarodowych sieci handlowych. Osoby, które promują intensyfikację rolnictwa , często posługują się argumentem, że jest to potrzebne, aby zapewnić odpowiednią ilość żywności dla biednych i głodujących. Efekt uprzemysłowienia rolnictwa jest taki, że  ludzie z niskimi dochodami karmią siebie i swoje dzieci niezdrowym i złej jakości jedzeniem, żyją w otoczeniu pozbawionym ptaków, pszczół i innego dzikiego życia.

Mamy prawo pytać skąd pochodzi mięso czy jajka po które sięgamy. Wyborów dokonujemy sami, ale mamy prawo do informacji .

Wg angielskiej organizacji zajmującej się problemem przemysłowego chowu zwierząt,  w mięsie krów karmionych na pastwiskach było do 430% więcej kwasów omega-3, niż w mięsie pochodzącym z farm przemysłowych. Ma ono również od 25 do 50 procent mniej tłuszczu. Jajka pochodzące od kur z wolnego wybiegu mają więcej składników odżywczych i witamin. W Polsce na farmach przemysłowych są hodowane głównie kurczaki broilery.

Z Philipem Lymbery'm rozmawiała Ewa Szkurłat. Tłumaczył Krzysztof Mularczyk prezes Fundacji "Compassion in world farming"